Artikel voor het ABHB Trimmagazine van juni 2025 door Wendy Govers-van Thiel
Wat is een goede kattentrimmer? Die vraag levert vaak heel verschillende antwoorden op. Logisch ook, want het kattentrimvak kun je vanuit allerlei invalshoeken bekijken. Juist dat maakt het zo interessant.
Wat kattenexperts bindt, is het doel: zorgen voor kattenwelzijn. Maar hoe we daar invulling aan geven, verschilt. We werken allemaal vanuit onze eigen achtergrond, visie en ervaring. Daarom is het zo waardevol om ook te luisteren naar experts die misschien niets weten van klitten verwijderen, maar wél veel weten over kattengedrag of stress. Hun inzichten kunnen ons als trimmers echt verder helpen.
Bij Cats Class, mijn kattentrimopleiding, leer ik cursisten niet alleen wat je doet, maar vooral waarom je het doet. Dat vraagt om een open blik, ook van mijzelf. Omdat ik geloof dat we allemaal baat hebben bij een bredere kijk, heb ik de Kat & Vacht Summit opgericht: een online event waar ik samen met vier andere kattenexperts een dag lang inzoom op mijn favoriete onderwerp: kat & vacht.
In dit artikel krijg je alvast een voorproefje van de thema’s die we tijdens het event bespreken. Vier invalshoeken, één doel: een klitvrije kat.
Dwangvrij en stressvrij trimmen: realiteit of illusie?
Door Judith te Boome (De Kattentrainer)
We beloven het graag: stressvrij, dwangvrij trimmen. Het klinkt liefdevol, veilig, professioneel. Precies de boodschap die we willen uitstralen: jouw kat is bij mij in goede handen. Maar als we eerlijk zijn… kunnen we die belofte écht waarmaken?
Als kattentrainer leer ik katten om vrijwillig mee te werken aan zorghandelingen. Niet door ze te laten ‘wennen’ of ‘lief toe te spreken’, maar via training met echte keuzevrijheid en controle. Een kat die zélf aangeeft: ik ben er klaar voor. Die weet wat er komt. En die op elk moment mag zeggen: stop. Dát is hoe ik dwangvrij voor me zie. Toch zou ik zelfs in die vrijwillige samenwerking nooit spreken van stressvrij. Kleine stresssignalen, kortdurende spanning: niet per se erg, maar wel altijd aanwezig.
En dat brengt me bij de trimsalon. Want als er al stress meespeelt in zorgvuldige training, hoe realistisch is het dan om een ongetrainde kat op tafel te leggen en te verwachten dat hij geen stress ervaart? En heeft een kat op de trimtafel écht een vrije keuze?Laten we de blinddoek afdoen en het gesprek openen over wat die termen echt betekenen. En vooral: over wat er wél mogelijk is.
Op 28 juni, tijdens de Kat & Vacht Summit, ga ik daar graag verder met
je over in gesprek.
Een probleemvacht? Hoe pak je die aan op een katvriendelijke manier?
Door Hennie Schuit (Kattentrimbus & Casa Aroma)
Katvriendelijk trimmen klinkt als een vanzelfsprekend uitgangspunt – en voor mij is het dat ook. Maar in de praktijk merk ik hoe belangrijk het is om écht te werken vanuit het tempo en het comfort van de kat. De meeste katten zitten niet vrijwillig op de trimtafel. Ze komen met vilt, klitten of een pijnlijke vacht. En dan is snelheid soms noodzakelijk, maar altijd binnen de grenzen van wat een kat aankan. In mijn werk zoek ik voortdurend naar die balans: de vachtproblemen verhelpen zonder het dier te overvragen. Ik kijk naar lichaamstaal, naar signalen van overprikkeling, en pas mijn hantering daarop aan. En altijd met de hulp van essentiële oliën om direct de spanning te verlagen – alles wat bijdraagt aan een rustige en stressvrije trimbehandeling neem ik mee. Scheren kan in zulke situaties juist een katvriendelijke keuze zijn, mits je goed luistert naar wat de kat nodig heeft. Als je die signalen leert herkennen, werk je niet alleen prettiger voor de kat, maar ook veiliger. Tijdens het Kat & Vacht Summit deel ik hoe ik dat aanpak: hoe je een kat niet alleen de trimbehandeling laat ondergaan, maar actief betrekt bij de behandeling. Want dat is de kern van katvriendelijk werken.
De kracht van voeding voor een gezonde kattenvacht: wat elke trimmer moet weten
Arrianne Liefrink (Voer voor Katten & Kattentrimsalon Waalwijk)
Een mooie, klitvrije vacht begint niet in de trimsalon, maar in de voerbak. Dat zie ik als trimmer én als voedingsdeskundige elke dag opnieuw. De huid en vacht zijn directe spiegels van de gezondheid van een kat. Goede voeding – rijk aan dierlijke eiwitten en essentiële vetzuren – vormt de basis voor een sterke huid en een vacht die minder klit, minder jeukt en prettiger aanvoelt om mee te werken. Als bepaalde voedingsstoffen ontbreken, zie je dat als trimmer vaak het eerst: schilfers, doffe vacht, klitten, vilt. Je kunt dan wel blijven kammen en scheren, maar zonder betere voeding blijft het dweilen met de kraan open. Tijdens het Kat & Vacht Summit leg ik uit hoe je met een beetje voedingskennis als trimmer het verschil kunt maken. Niet alleen voor de kat, maar ook voor jezelf – want een gezonde vacht is gewoon prettiger werken.
Katvriendelijk? Vachtvriendelijk? Of allebei?
Wendy Govers-van Thiel (Cats Class & Cats Only kattentrimsalon)
Iedere kattentrimmer streeft naar een trimbeurt die zo prettig mogelijk is voor de kat. We willen stress beperken, zonder in te leveren op resultaat. D aarom hoor je steeds vaker de term ‘katvriendelijk trimmen’. Maar steeds vaker komt daar een tweede begrip bij: vachtvriendelijk werken. En dat roept vragen op. Wat is vachtvriendelijk trimmen precies? En hoe verhoudt het zich tot katvriendelijk werken? Gaan die twee hand in hand, of botsen ze soms juist? In de praktijk blijken die uitgangspunten niet altijd samen te gaan. Neem het verschil tussen kammen en scheren. Kammen lijkt vriendelijker – vooral in de ogen van klanten. Maar bij het ontklitten trek je haren uit de huid. Hoe voorzichtig je ook bent: het doet de kat meer pijn dan scheren en veroorzaakt bovendien extra schade. Ondanks dat het resultaat er op het oog fraaier uitziet, is dat vaak schijn. Vachtvriendelijk trimmen betekent: zoveel mogelijk vacht intact laten. Vacht die meer is dan ‘voor de mooi’, en die meerdere functies vervult. Geen glad ontklitte vacht met lege haarzakjes, maar een geknipt kapsel met hier en daar een klit die bewust is uitgespaard. Omdat dat beter is voor de kat – op korte én lange termijn.
Tijdens het Kat & Vacht Summit komt dit spanningsveld aan bod: hoe maak je keuzes die passen bij de kat, de situatie en jouw manier van werken? Want hoewel iedereen kat- én vachtvriendelijk wil werken, blijkt in de praktijk: soms moet je kiezen. En dat is oké.
Online Summit Kat & Vacht: één vak, verschillende invalshoeken
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is ‘kat- en vachtvriendelijk trimmen’ niet altijd eenduidig. Elke trimmer werkt vanuit een eigen achtergrond en visie, en dat leidt tot verschillende keuzes. Is de één beter dan de ander? Zeker niet. Juist die diversiteit maakt het vak boeiend en levendig.
Om die uiteenlopende perspectieven samen te brengen, vindt op zaterdag 28 juni 2025 de online Kat & Vacht Summit plaats. Vijf experts uit Nederland en België belichten het vak van kattentrimmen elk vanuit hun eigen invalshoek.
De sprekers:
• Hennie Schuit (Kattentrimbus)
• Arrianne Lieffrink (Voer voor Katten)
• Judith te Boome (De Kattentrainer)
• Liesbeth Puts (Praktijk voor kattengedrag)
• Wendy Govers-van Thiel (Cats Class)
Elke spreker deelt zijn of haar visie en praktijkervaring, met onderwerpen als vachtverzorging, kattengedrag, voeding en verschillende trimaanpakken. Aan het einde van de dag komen al deze inzichten samen in een interactieve paneldiscussie. Deelnemers kunnen vragen stellen en meedenken, zodat ook het gesprek met en tussen collega’s een plek krijgt.
Nieuwsgierig? Kijk op www.CatsClass.nl/event voor meer informatie en aanmelden.