‘Doen wat je leuk vindt is goed voor je’. Klinkt wel een beetje zweverig, vind je niet? Degenen die mij kennen, weten dat ik van alles ben, maar zweverig is wel het laatste waar je aan denkt. Toch komt deze zin echt uit mijn mond.
Van burn-out naar inzicht
Dit is een van de dingen die ik heb geleerd uit mijn burn-out waar ik 2 jaar geleden in belandde. Sinds mijn werkende bestaan heb ik grotendeels leuk werk gehad, tenminste dat dacht ik. Ik werkte in een dierenpension, gaf paardrijlessen, werkte als hondentrimmer, later als kattentrimmer, startte mijn eigen kattentrimsalon en later mijn grote droom: een kattenhotel.
Waarom ik over de kop ging
En toch ging ik over de kop. Waarom (en dat weet ik nu)? Onder andere omdat ik deed wat ik altijd geleerd had:
- Hard werken
- Iedereen te vriend houden
- Nooit nee zeggen
- En niets doen met emoties en gevoelens, sterker nog, ik wist niet eens dat ze bestonden.
Het keerpunt
En hoe leuk je werk dan ook is, een keer breek je. Gelukkig is het nooit te laat om te leren. En leer je zelfs op de gekste plekken. Zo ook op het allereerste festival van het seizoen.
Paaspop als eye-opener
Paaspop, met Pasen dus, waar soms het zonnetje schijnt maar we gemiddeld gezien wel rekening houden met koude nachten. Hierdoor was ik bang voor het ergste: 3 dagen op een luchtbed en dat met rugklachten… Wacht even voordat je er niets meer van snapt, zal ik je even bijpraten.
Mijn fysieke uitdagingen
Ik heb een lichte scoliose in mijn rug, heb 2 cm beenlengteverschil en zo’n raar model inieminievoetjes dat ik daarvoor orthopedische schoenen draag. Nu tenminste. Jaren geleden, toen we nog dachten dat mijn klachten normaal waren. Of sterker nog, toen ik die niet zag als klachten – ik mocht niets voelen, weet je nog? Toen stond ik dagelijks uren per dag hondenhokken schoon te maken bij het dierenpension waar ik werkte. Op rubberen laarzen, net ietsje voorovergebogen omdat de schep en hark die ik gebruikte net te kort waren. Maar ach, wat zeg je ervan? Niets, want je wilt je baas immers niet tot last zijn.
De gevolgen van slechte werkkleding
Vijf dagen per week urenlang op slecht schoeisel in een verkeerde houding werken zorgde er echter voor dat ik iedere maand bij mijn fysio op tafel lag. In week 3 was ik heel erg blij dat het nog maar een weekje zou duren. Mijn fysio lapte me iedere maand weer op.
De balans tussen werk en gezondheid
Dit in combinatie met het feit dat ik het zo leuk vond om met de honden te werken en het paardrijden zorgde er net voor dat ik dit ‘slechte’ werk fysiek net kon blijven doen. Toen het paardrijden echter wegviel omdat ik even een half jaar geen berijdbaar paard had, bleek dat dat paardrijden daarbij wel een essentieel onderdeel was om mijn lijf heel te houden en mijn werk te kunnen blijven doen.
Een fysieke en mentale uitdaging
Fysiek in ieder geval, maar waarschijnlijk had het mentale er ook wel iets mee te maken. Gelukkig was het aanpakken van het fysieke voldoende en lukte het me dat half jaar te overbruggen met een abonnementje bij de sportschool.
Terug naar Paaspop
Oké, résumé, ik heb een slechte rug en heb daar mijn hele leven lang voor op moeten letten. Terug naar vorige week. Degenen die mij kennen, mijn paard Chip ook wat fysieke uitdagingen heeft, en dan zeker als het nog koud is buiten. Meneer had wat rugklachten en dat heb ik geweten.
Een onverwachte uitkomst
De paardrijles die ik de dag voor Paaspop nog net even wilde doen, zorgde ervoor dat niet alleen hij maar ook ik rugpijn had. En zo moest ik een weekend van heel veel lopen en 3 nachten in de kou op een luchtbed in. Ik zag de bui al hangen, zeker ook omdat mijn fysio, ook een paardenmeisje, de week erna op ponykamp zou zijn.
De kracht van zelfkennis
Maar niets was minder waar. Wat blijkt, als je beter weet wat je leuk vindt, nee kunt zeggen en er vrede mee kunt hebben dat je de afsluiters van het festival niet meer ziet, kun je zelfs met een burn-out en rugklachten naar een festival. En 3 nachten slapen op een koud luchtbed en zonder rugpijn thuiskomen!
Herkenning en inzicht
Nu ben ik benieuwd, als jij mijn verhaal leest, herken jij dan stukken in jezelf? Heb jij ook fysieke of mentale klachten die je zou kunnen verbinden aan jouw werk? Doe jij wel echt wat je wilt doen, als je er echt heel erg goed naar kijkt?
Samen naar een betere toekomst
Ik ben benieuwd naar je antwoord. Ik weet wel dat ik jarenlang in de ontkenningsfase heb gezeten. Als je mij 2 jaar geleden had gezegd dat ik mijn werk niet leuk vond, had ik je voor gek verklaard. Maar ik ben er gekomen. Nou ja vooruit, ik ben er nog niet helemaal. Maar wel zover dat ik alweer een jaar lekker bezig ben met de kattentrimopleiding en nu ook veel beter mijn cursisten kan helpen met wat het beste bij hen past.
Een uitnodiging tot verandering
Mag ik jou ook helpen om jouw droom als kattentrimmer te verwezenlijken en dan wel zo dat je dit nog jaren en jaren vol kunt houden en beter nog, leuk blijft vinden?
Kom dan bij me lunchen tijdens de Lunch & Learn?
Ik nodig graag een select groepje uit voor een rondleiding in mijn kattentrimsalon in Gemert. Tijdens de lunch krijg je de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen in de leeromgeving van de vakopleiding en kun je al je vragen aan me kwijt. Zodat je het aan het einde naar huis gaat met een volle buik en zonder twijfel. Want na zo’n middag voel jij maar al te goed of jouw baan wel echt bij je past, of dat je niets anders kunt dan na al dat twijfelen instappen in de kattentrimopleiding.
Meer info en aanmelden? Dat kan via een druk op deze knop.