Een eigen bedrijf is eng

Diverse coaches hebben me al de opdracht gegeven om een moodboard te maken, maar ik kan het gewoon niet! Bij het idee alleen al krijg ik de kriebels. Daar waar menigeen enthousiast wordt bij het idee om een middagje creatief te mogen gaan knippen en plakken, krijg ik het benauwd. Want knippen in een tijdschrift dat doe je toch niet, tenminste dat is mij als kind altijd geleerd. Magazines houd je netjes en daar ga je dus echt niet uit knippen. En nu bijna 40 jaar later heb ik hier nog steeds last van.

Nou ja last, maar ja last. Natuurlijk weet ik dat het onzin is en dat als ik graag wil knippen uit tijdschriften dat ik dat mag. Maar dat stemmetje van mijn ouders leeft in mij voort. Wellicht komt dat bekend voor bij je?

Zijn jouw ouders geboren ondernemers?

Een ding waar mijn ouders, en dan met name mijn vader, me nooit in tegen heeft gehouden is ondernemen. Geboren als oudste zoon van een boer was er voor hem geen andere optie dan de boerderij overnemen. En dan ben je naast boer ook gelijk ondernemer, dat is hem dus met de paplepel ingegoten.

Of hebben ze een vaste loondienstbaan?

Geen wonder dat hij ook geen gevaar zag toen ik op 22-jarige leeftijd voor de eerste keer bij de KVK binnenstapte om mijn eerste bedrijf Horsethings op te richten. Helaas hebben de meeste kattentrimmers to be dit geluk niet. Net zoals dat ik dat stemmetje blijf horen: ‘Je mag geen bladen kapot knippen’. Hoor jij je ouders praten: ‘Een eigen bedrijf? Zul je niet beter kiezen voor een vaste baan met een vast inkomen? Lekker veilig.’ 

Een eigen bedrijf is gevaarlijk

Daar sta je dan. Je wil natuurlijk niets liever dan je ouders geloven, zij hebben immers het beste met je voor. Maar dan is het misschien goed om te weten dat zij ook alleen maar doen wat hun instinct hun ingeeft. Hun reptielenbrein dat ze waarschuwt voor ‘gevaar’ wordt getriggerd wanneer jij hen vertelt over jouw wilde plannen voor jouw eigen kattentrimsalon. Waardoor hun reptielenbrein ze gelijk in de verdediging schiet, precies zoals dat bij onze voorouders al zo ging.

Welnee, het is alleen spannend

Het reptielenbrein kan alleen geen onderscheid maken tussen gevaar door opgegeten te worden door een tijger (vroeger) en het starten van een eigen bedrijf (nu). Ik zal je vast geruststellen, die tijger die je besluipt vanuit de bosjes daar moet je ook echt bang voor zijn. Maar dat eigen bedrijf, dat mag je eng vinden of spannend maar geloof me je zult dat hoe dan ook overleven 

Zullen we samen die spanning trotseren?

Omdat ik weet dat jij niet het geluk hebt om als ondernemer geboren te worden heb ik in de vernieuwde vakopleiding: ‘Kattentrimmen in de praktijk’ PLUS een grote rol gegeven aan het ondernemersstuk. Natuurlijk leer ik je in de opleiding om een goede kattentrimmer te worden maar daarnaast ga ik je ook opleiden tot ondernemer.

We gaan aan de slag om je trimsalon op te zetten. Ik ben er voor je als er vragen in je opkomen en als het allemaal even net te spannend of eng voor je wordt. Alleen win je het nooit van die tijger maar samen kunnen we hem aan!

Ik ben benieuwd, waar slaat jouw reptielenbrein van op hol als jij erover denkt om kattentrimmer te worden? Durf jij je angsten met mij te delen? Deel het onder deze post of stuur me een mailtje naar wendy@CatsClass.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu