Een goede kattentrimmer kan NIET elke kat trimmen!

Weet je waar mijn haren van overeind gaan staan van het woord katvriendelijk. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker voor katvriendelijk werken. Maar alleen tegen het woord katvriendelijk gebruiken in omstandigheden die ik met de beste wil van de wereld niet katvriendelijk genoemd kan worden, daar kan ik echt niet tegen.

Meerdere katten tegelijkertijd in 1 ruimte van verschillende eigenaren bijvoorbeeld. Wanneer je weet dat een kat grotendeels solitair is dan snap je gelijk dat ook al is de trimsalon groot genoeg, het voor de kat zeker geen goed idee is.

Kattentrimmen in een hondentrimsalon. En andere situatie, waar ik nog veel minder van snap. Honden en katten zijn gemiddeld gezien geen goede vrienden. Sterker nog de geur alleen al levert stress op. En die stress dat is juist niet wat je wil hebben om een zo katvriendelijk mogelijke trimbeurt te organiseren.

Vooruit, een speciale kattendag kan helpen. Wanneer de salon van tevoren super goed wordt schoonmaakt en gelucht, dan gaan we al de goede kant op. Maar honden die rondlopen in de salon terwijl er een kat getrimd wordt, dat is echt een no go. Het enige wat die kat denkt, hoe kom ik hier weg. En denk nou niet dat ik dit verzin, dit gebeurt echt!

Dat betekent dat niet dat he niet kan, katvriendelijk trimmen. De vakopleiding: ‘Kattentrimmen in de praktijk’ verkoop ik ook als katvriendelijk. Ik weet dat je kattentrimmer worden omdat je van katten houd. Dus iedereen die wil kattentrimmen wil dit katvriendelijk doen, dat is mijn uitgangspunt.

Maar dan is er 1 probleem, zo goed als alle katten die naar een kattentrimsalon komen, willen dit niet. Katten houden al niet van reizen en vreemde locaties met daarbij horende vreemde geurtjes. Maar daarbij houden onze trimklantjes, bijna zonder uitzondering, ook niet van vachtverzorging. Als ze dat wel fijn zouden vinden zouden ze geen klitten hebben.

Klitten doen pijn en ontklitten nog meer. Om ervoor te zorgen dat die geklitte vachtjes netjes weer naar huis gaan en zo lang mogelijk weg kunnen blijven uit de salon, zeer katvriendelijk voor de kat 😉 Zorgen we ervoor dat de kat zo pijnvrij mogelijk wordt geholpen. Kort door de bocht betekent dit dat je katten zo min mogelijk pijn wil doen. En als je dan weet dat klitten alleen al pijnlijk zijn voor de kat, is het logisch dat ontklitten daar nog extra pijn aan toevoegt.

Scheren is de beste oplossing. Dit wetende kun je kleine klitjes soms nog wel uitkammen maar zullen grotere klitten weggeschoren worden. Dit is misschien niet mooi, maar wel zeer katvriendelijk want het doet geen pijn, is snel en beschadigd als klap op de vuurpijl de vacht niet. En vooral dit laatste zorgt ervoor dat katten minder snel opnieuw klitten krijgen en dus weer naar de salon moeten komen.

100% katvriendelijk trimmen is niet mogelijk. Daarbij denk ik dat het ook nooit mogelijk is om 100% katvriendelijk te trimmen. Ja, je kunt katten 100% katvriendelijk kammen maar dit moet dan van kitten af aan goed gesocialiseerd worden door de fokker en eigenaar.

Tegen de tijd dat ze voor de eerste keer in de kattentrimsalon komen is die socialiatieperiode voorbij en houden we alleen het aanleren nog maar over. En aanleren dat kattentrimmen iets leuks is, is nogal lastig wanneer een kat volledig in de klit in de salon komt. En dit is waarschijnlijk wel het geval wanneer de 1e trimafspraak gemaakt wordt.

Want katten willen nu eenmaal niet getrimd worden. We hebben in de trimsalon dus eigenlijk altijd te maken met katten die niet willen. Gelukkig zijn er heel veel trucjes, zonder dwang(middelen) om de trimkatjes op andere gedachten te brengen. Meestal lukt het dan wel, en zo niet? Dan is het niet anders. Ik leer mijn cursisten dat het ondanks welke maatregelen je ook neemt, het soms gewoon niet kan. Soms is het gewoon katvriendelijker om een kat te laten helpen bij een dierenarts, onder narcose.

Het betekent dus je ook als katvriendelijk kattentrimmer nooit 100% katvriendelijk kunt trimmen. Je moet ergens een grens trekken want sommige katten zijn zo bang en/of agressief dat je gewoon niet katvriendelijk trimmen.

Heb jij je ooit afgevraagd wat echt katvriendelijk betekend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu