EHBO voor kattentrimmmers

Herkennen van gezondheids- problemen, noodsituaties en professioneel klantadvies

Ziet een week in jouw kattentrimsalon er ook zo uit?

Je eerste klantje van de week. Een dikke Maine Coon volledig in de vilt. Je waarschuwt de eigenaar voor het feit dat inscheren zeker mogelijk is en gaat vol goede moed aan de slag met het uitpellen van de vacht. Maar het noodlot slaat toch toe, de Coon heeft pijn en slaat zijn pootje uit waardoor jij net met de tondeuse een hapje in de huid maakt. Balen, dat zeker. Maar wat nu? Moet je er iets mee of is het klein genoeg om niet door te sturen naar de dierenarts? En in dat laatste geval, doe je er dan iets op of juist niet?

Op dinsdag komt er een oude mevrouw de kattentrimsalon binnen met een minstens net zo oude Pers. Dat de kat klitten heeft staat buiten kijf maar of de trimsalon de beste plek is voor deze kat betwijfel je. De vacht ziet er mottig uit, de plukken haar staan alle kanten op. Ze kijkt ook wat raar uit haar ogen en eigenlijk vertrouw je het hele beeld niet. Wanneer je dit vertelt tegen de vrouw zegt ze je dat ze vorige week nog met haar naar de dierenarts is geweest en dat er niets aan de hand is. Nu heb jij geen ‘witte jas’ maar 1 ding is zeker, goed is het niet. Had je de vorige keren nu maar goed opgeschreven hoe de ‘staat’ van het katje was, zodat je de vrouw met een goed advies terug zou kunnen naar de dierenarts. Maar welke dingen liggen in jouw macht als trimmer om te controleren?

Donderdag heb je een jong katje op tafel met klitten. Nog geen jaar oud en nu al flinke klitten op diverse plekken in de vacht. Wanneer je in het bekje kijkt zie je dat het kitten flink rood tandvlees heeft. Bij volwassen katten betekent dit 1 op 1 tandpijn en dus door naar de dierenarts. Maar hoe zit dit met kittens?

En vrijdag sluit je de dag af met een lieve Ragdoll. Ze heeft maar een paar klitjes, wat een verademing na je vorige trimklantjes. Maar je voelt iets raars op haar buik, een bultje. Is het een tepel? Daarvoor zit hij wel op een raar plekje. Zou het dan toch een wratje zijn, of nog mooier een talgklier. Want die laatste kun jij weghalen, dat heb je vaker gedaan. Maar eerlijk is eerlijk, twijfel je toch of je dit wel zou moeten doen. Als het toch een wrat is, of zelfs een verdwaalde tepel, doe je het beestje misschien iets aan wat helemaal niet goed voor haar is

Maar stel je voor dat...

[add_to_cart_button text=" Ja, ik wil meedoen met deze cursus! "]

Het is mogelijk als...

… je meedoet aan de 3-daagse cursus ‘EHBO voor katten – Herkennen van gezondheidsproblemen, noodsituaties en professioneel klantadvies’ van CatFriendly Gold dierenarts Frits Lamberts. Een nationaal bekende en gewaardeerde expert op dit gebied, en jij kunt via Cats Class direct van Frits leren!

Dierenarts Frits Lamberts

Ik ben in 1985 afgestudeerd als dierenarts in Gent. Na wat korte waarnemingen in Overijssel ben ik definitief in Brabant geland. Hoewel mijn hoofdrichting bij varkens en koeien lag, heb ik mij als dierenarts ook altijd met honden en katten bezig gehouden.

Geleidelijk aan bleek dat ik een goede feeling had met katten wat mij de bijnaam Fritz the Cat opleverde. En zo begon mijn speurtocht naar diergeneeskundige kennis over katten. Die was in Nederland en België dun gezaaid, maar gelukkig bleek in Engeland de kattenkennis voor het oprapen te liggen.

Eind jaren ’90 begon ik al wat te experimenteren met spreekuren alleen voor katten. Dat bleek goed te werken. Ik bleek bij de eersten te horen in Nederland die het belang van kattengeneeskunde onderkende. De grote sprong voorwaarts kwam in 2001 toen een Europese vervolgopleiding voor kattengeneeskunde begon in Zurich.

Intussen was in Engeland de Europese kattendoktersclub opgericht, de ESFM. Later van Europees naar Internationaal omgedoopt, ISFM. Zij geven een wetenschappelijk tijdschrift uit, JFMS en organiseren jaarlijks het kattencongres. Gelukkig is kattengeneeskunde booming en begint de kat als patiënt de achterstand op de hond in te lopen.

In 2012 heb ik met Merel Dierks Dierenkliniek Dennenoord in Duizel opgericht en in het nieuw gebouwde pand zat een geheel gescheiden kliniekdeel voor katten: Cat Friendly Clinic Gold. De laatste drie jaren ben ik geen praktijkeigenaar meer en werk ik als ZZP-er. In Duizel doe ik nog een dag in de week koeien en katten. Daarnaast ben ik betrokken bij cursussen over katten, alweer ruim 20 jaar voor Tinley en nu ook weer deze cursus met Cats Class. Ik hoop jullie binnenkort te mogen ontmoeten!”

Frits Lamberts

Frits Lamberts

Kattendierenarts

Aan het einde van deze opleiding...

EHBO cursus voor katten

De lessen zijn op vrijdag 17 november, vrijdag 24 november en vrijdag 1 december
van 11 uur tot half 2 live via de Zoom.

Plan een lekker lange lunchpauze en sluit bij ons aan. Ondertussen even eten is geen bezwaar, want Frits kan ook zonder feedback rustig uren aan je doorvertellen.

* De eerste 2 lesdagen zijn al geweest, maar dat betekent niet dat je niet meer kan instromen. De replays van deze lesdagen kun je terugkijken in de leeromgeving, waardoor je bij de volgende lesdag gewoon de draad mee op kan pakken * 

Inclusief een powerpoint presentatie en replays van alle lessen die terug te kijken zijn tot eind 2023. 

[add_to_cart_button text=" Ik doe mee en start direct! "]

In deze cursus leer je...

[add_to_cart_button text=" Ik wil meedoen met deze unieke cursus! "]

Veel gestelde vragen

Hoewel er natuurlijk altijd overlap zal zijn in de onderwerpen zijn dit 2 op zichzelf staande cursussen met 2 totaal verschillende dierenartsen. Ja, beiden zijn gespecialiseerd in katten en werken Cat Friendly maar meer overeenkomsten zijn er denk ik niet. Dus als je de cursus van Marieke goed vond, schrijf je dan zeker nog een keer in en breid je kennis uit!

Meer dan eens hoor ik dat EHBO-cursussen simpelweg te moeilijk zijn. We zijn trimmer en geen dierenarts en hebben ook niet de intentie om dat te worden.
Maar Frits en ik (en als je mij kent dan weet je: ík ben niet van de moeilijke woorden!) zorgen ervoor dat je niet omkomt in de moeilijke termen die je niets zeggen en waar je ook niets mee hoeft. We hebben deze cursus zo ingesteld dat hij gericht is op wat wij op de trimtafel kunnen zien, voelen, behandelen en adviseren.

Natuurlijk is er tijdens de live sessies tijd voor vragen en interactie. Aan het einde van elke lesdag is er tijd om je vragen te stellen aan Frits waardoor je dieper in kunt gaan op de behandelde onderwerpen.

Nee, dat staat in ieder geval niet op de planning. Kun je de lesdata niet vrijhouden, maar wil je deze cursus niet missen? Schrijf je dan toch in, want de replays (opnames van de lessen) kunnen door alle inschrijvers nog teruggekeken worden tot aan het einde van het jaar.

Zeker! Hoewel het ideaal is om de live sessies bij te wonen, worden alle lesdagen opgenomen en kunnen deelnemers de replays bekijken op een tijdstip dat voor hen uitkomt. De replays blijven beschikbaar tot het einde van het jaar.

Dus ook al is de cursus al begonnen, zelfs dan kun je alsnog instappen en de sessies die al geweest zijn nog als replay terugkijken in de leeromgeving. Zodat je volledig op de hoogte bent bent de volgende live sessie.