Er komen net zo veel kattentrimmers als roetveegpieten, let maar op!

Van zwarte Piet naar roetveegpiet

De afgelopen weken hebben we al die pieten weer voorbij zien komen. Roetveegpieten welteverstaan. Een tiental jaar geleden konden we ons niet indenken dat we van, die ozo vertrouwde, zwarte Piet over zouden stappen naar de roetveegpiet. En nu is hij zo algemeen bekend dat we bijna niet meer beter weten.

Kattentrimmen, is dat een vak?

Ja, ik weet het. Sinterklaas is alweer het land uit dus waar hebben we het over. Ik wilde zo even een bruggetje slaan naar, hoe kan het ook anders, het kattentrimmen. Want daar waar het kattentrimmen nog steeds een relatief onbekend beroep is, toch worden ook wij steeds bekender.

Een kat, moet die op een loopband dan?

Daar waar ik 14 jaar geleden, toen ik begon met trimmen, nog hoorde ‘Een kat, moet die ook op een loopband dan?’ wanneer ik op een feestje vertelde dat ik kattentrimmer was geworden. Gaan deze gesprekken er nu heel anders aan toe.

Nog steeds is het hondentrimmen bekender maar door het opkomen van die vele Maine Coons, Noorse Boskatten en Ragdolls wordt het voor mensen ook aannemelijker dat een kat ook getrimd moet worden. Hoe dat vragen veel mensen zich af, maar dat is natuurlijk wel een leuke opbouw voor een gesprek op dat verjaardagfeestje.

Het kattentrimmen wordt net zo normaal als hondentrimmen

Het beroep Kattentrimmer neemt een hoge vlucht als je vergelijkt dat onze huiskat zo’n 5000 jaar minder lang is gedomesticeerd dan de hond. Sterker nog, hoewel onze huiskat zo’n 50-tal jaar in huis leeft, is zij volgens wetenschappelijk onderzoek nog steeds maar half gedomesticeerd. En ja, dit geldt niet alleen voor de huis-tuin-en-keukenkat maar ook voor de raskatten.

Natuurlijk gaat de kat nooit voorlopen op de hond maar de kat wegdenken uit onze huishoudens dat gaat nooit gebeuren. Dat zag je ook wel in de Coronatijd, waarin het aantal katten in Nederland in no-time grote hoogten aannam.

De mijne heeft nooit klitten

Even terug naar die verjaardagsgesprekjes. Waar ook regelmatig deze vraag naar boven komt ‘Maar welke katten moeten dan getrimd worden? De mijne heeft nooit klitten?’. Nou is het laatste natuurlijk altijd maar de vraag, want je wilt niet weten hoeveel katten er met pijnlijke klitten rondlopen zonder dat de eigenaar het weet. Het zou niet voor het eerst zijn dat een kat door de baas wordt aangezien als veel te dik, terwijl hij in plaats van dik gewoon totaal vervilt is en daardoor ‘dik’ is, maar dat terzijde.

Welke katten moeten dan getrimd worden?

Het antwoord op de vraag: ‘Welke katten moeten dan getrimd worden?’ is voor veel toehoorders een onverwachte. ‘Raskatten, oude katten, zieke katten maar ook gestreste katten’. Waardoor het aantal op niet te omvatten komt. 

Welke katten niet?

De raskat is een duidelijke voor de meeste mensen. Want dat een kat met lange haren vachtproblemen kan krijgen snappen ze wel. Maar dat ziekte en ook ouderdom, dat vaak gepaard gaat met ouderdomsziektes, zorgt voor een slechte vachtverzorging blijft een onbekend fenomeen. En het stukje stress bij katten is helemaal een onzichtbaar ding. Erg jammer, want die pas half gedomesticeerde autist die de kat is krijgt stress door vrijwel niks. En vliegt dan al snel in de klit.

Altijd werk voor kattentrimmers

Ben jij bang dat jij altijd gek aangekeken blijft worden als jij verteld dat je kattentrimmer bent? Denk dan eens terug de evolutie van die oude vertrouwde zwarte piet. Als we weer een paar jaar verder zijn weet iedereen wat het is.

Ik ben benieuwd. Wat was jouw eerste kennismaking met een kattentrimmer? Deel het in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *