Een kat met klitten in de trimsalon? De eigenaar snapt er niets van: “Hij wast zich altijd zo goed, maar de laatste tijd lijkt hij er geen zin meer in te hebben.”
Dat is een rode vlag. Vaak ligt de oorzaak niet bij de vacht, maar bij de mond. Gebitsproblemen bij katten komen veel voor, maar worden vaak pas opgemerkt als ze al flinke pijn hebben. En als een kat pijn in zijn bek heeft, stopt hij met zichzelf wassen. Dit kan leiden tot een verwaarloosde vacht en hardnekkige klitten – vooral in de winter, wanneer de vacht voller is.
Wat als je niet meer kunt eten?
Een paar weken geleden kreeg ik pijn aan mijn tong. Je kent dat gevoel wel: alsof je een klein sneetje hebt en pas dan merk je hoe vaak je je tong gebruikt. Maar in plaats van te genezen, werd het erger. Ontbijt? Half laten staan. Tussendoortjes? Geen zin in de ellende. Zelfs praten werd lastig.
Toch at ik nog steeds. Minder, maar ik at. Ik praatte ook, ondanks de pijn. Want zo zijn we: we zetten door.
Toen de pijn begon uit te stralen naar mijn tanden, werd ik ongerust. Ik heb nou eenmaal geen geweldige tanden – een flinke rij vullingen en een indrukwekkend aantal kronen. En een paar jaar geleden lag ik met spoed bij de kaakchirurg voor een wortelpuntoperatie. Dit voelde verdacht veel als een herhaling.
Gelukkig kon ik de tandarts bellen en meteen terecht. Wat bleek? ‘Slechts’ een flinke aft. Geen wortelpuntoperatie dit keer! Met een paar simpele adviezen – spoelen met waterstofperoxide, vitamientjes eten en even geen pittig eten – was ik er binnen een week vanaf.
Wat een timing, precies in de Maand van het Gebit. Niet voor mensen, maar voor katten. Een maand waarin extra aandacht wordt besteed aan het belang van een gezond gebit.
Katten verbergen pijn – en dat maakt gebitsproblemen gevaarlijk
Sommige eigenaren merken dat hun kat zich minder wast, maar bij de meeste katten is dat helemaal niet zo duidelijk. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn.
Een kat met kiespijn stopt niet plotseling met eten. Hij zal er langer over doen, misschien wat selectiever worden, maar hij eet nog steeds. Een kat met pijn in zijn bek wast zich minder, maar niet per se helemaal niet. En dat maakt gebitsproblemen bij katten zo verraderlijk: pas als het probleem écht groot is, valt het op.
Net zoals ik bleef eten en praten, ook al deed het pijn, zo gaan katten ook door. Ze zijn van nature hard voor zichzelf. En dat maakt het onze taak om goed te kijken en subtiele signalen op te vangen.
Puzzelstukjes bij elkaar leggen
Een kat kan niet even aangeven dat hij pijn heeft. Of beter gezegd: hij doet dat niet. Dat is instinct. Ja, katten laten pijn zien, maar zo subtiel dat de meeste eigenaren het totaal niet doorhebben. En als je een kat elke dag ziet, vallen kleine veranderingen minder snel op.
Als trimmer zie ik een kat maar één keer, en juist daarom vallen bepaalde dingen mij sneller op dan de eigenaar. Ik stel vragen, let op kleine signalen en puzzel bij elkaar waar die klitten vandaan komen.
Natuurlijk verwijder ik de klitten, maar als ik kan achterhalen wat de oorzaak is, kan ik ervoor zorgen dat ze in de toekomst voorkomen worden. En als ik kan wijzen op tandproblemen? Dan kan de eigenaar naar de dierenarts, die het probleem oplost – en daarmee is niet alleen de vacht geholpen, maar het hele probleem. Dát is pas helpen.
Gebitsproblemen herkennen en oplossen
Zonder aandacht voor het gebit blijven klitten terugkomen. Gebitsproblemen bij katten zijn een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen, maar worden vaak pas laat herkend.
Een kat met tandpijn stopt met zichzelf wassen, krijgt klitten en komt uiteindelijk bij jou terecht. Maar als je als trimmer of katteneigenaar alert bent op kleine signalen, kun je het probleem veel eerder herkennen en oplossen.
Hoe jij als trimmer verborgen problemen bij katten herkent
Veel katten krijgen klitten door een onderliggend probleem, zoals pijn in de bek. Maar dat is lang niet de enige reden waarom een kat een trimmer nodig heeft. Katteneigenaren denken vaak dat alleen langharige katten een trimbeurt nodig hebben, maar niets is minder waar.
Katten met gebitsproblemen, senioren die zichzelf niet meer goed kunnen wassen, katten met stress of overgewicht – allemaal hebben ze baat bij een trimmer die meer doet dan alleen de vacht verzorgen. En dat is waar jij het verschil kunt maken.
In mijn gratis e-book ‘20 momenten waarop katten jou nodig hebben’ ontdek je precies welke katten een trimmer nodig hebben en waarom. Dit helpt je om te zien hoeveel vraag er is naar professionele kattentrimmers – en waarom er voor jou volop kansen liggen in dit vak.