Even afremmen die overenthousiaste dierenarts en gastdocent Frits Lamberts
“De vacht is de kanarie van het lichaam” – deze mooie uitspraak spotte ik tijdens het eerste correctierondje van de lesstof voor de spiksplinternieuwe EHBO-cursus die mijn top dierenarts Frits Lamberts dit najaar voor Cats Class gaat verzorgen. Deze overenthousiaste dierenarts wil graag veel, of liever gezegd te veel van zijn kennis doorgeven. Soms draaft de beste man een beetje door. Bekenden van hem zullen nu met een glimlach naar deze tekst kijken maar ondertussen gewoon inschrijven voor deze cursus. Want dit overenthousiaste vergeven we hem graag.
Ik mocht schrappen en schaven zodat er een super praktische trimmerscursus overblijft
Waarom ik dan toch een correctieronde aan het doen was? Omdat het voor hem, als niet-trimmer, moeilijk te bepalen is welke info wij kattentrimmers van hem willen opsteken. Daarom maakten we deze afspraak: Na wat eerste tips van mij, zette hij een cursus op met de info waarvan hij dacht dat deze onmisbaar was op de trimtafel. En vervolgens was aan mij de taak om de lesstof bij te schaven en te schrappen. Ik ben blij dat hij mij deze laatste opdracht zelf al duidelijk meegaf, want het was nooit gelukt om alle 222 dia’s die ik toegestuurd kreeg in 1 cursus te stoppen. Zelfs niet als die cursus verspreid is over 3 lessen.
Hoeveel stress mag een kat hebben
Het kostte me een paar uurtjes maar we zijn eruit. Het hoofdstuk ‘Stress bij katten’ blijft erin. Het is voor ons kattentrimmers immers een must om stress te herkennen. Daar weet je al veel over, maar Frits gaat ons leren welke stress je als trimmer gewoon kunt accepteren op de trimtafel en wat echt niet meer acceptabel is zonder hulpmiddelen.
Lukt het je niet meer, hoe help je de kat dan toch katvriendelijk verder?
En moeten we dan hulpmiddelen gaan gebruiken naast de Cat Friendly tips die natuurlijk in de cursus moeten blijven? Welke hulpmiddelen zijn dat dan? Welke middelen zijn er op de markt, hoe werken ze, wat is aan te raden bij welke kat? En kun je het niet af met een pilletje, wat mag je dan verwachten van de dierenarts waar je je trimklantje onder narcose kan trimmen?
Alleen wat wij zelf kunnen, mag in de cursus
Het stuk over ziektebeelden was me iets te uitgebreid, dus dat heb ik ingekort. Want eerlijk is eerlijk, we kunnen niet alles leren. Om de cursus praktisch te houden hebben wij er meer aan om juist dat te bespreken wat wij duidelijk en snel kunnen zien zonder volledige onderzoeken te hoeven doen bij onze trimklantjes.
Leuk dat je met een lampje de pupilreflex kan testen, maar wij hebben zo’n lampje niet. Schrappen dus. Net zoals wat te doen bij een klaplong, longbloeding, scheur in het middenrif, of wanneer een kat van een grote hoogte is gevallen. Interessant, dat zeker, maar 1 op 1 nuttig om te weten als kattentrimmer? Niet, dus eruit!
En wat te doen bij scheerongelukjes moet er zeker in
Wat er zeker wel in blijft, is wat te doen bij wondjes. Schaafwondjes, kleine, grote en oude wondjes. Wat doe je ermee? En wat doe je er juist niet mee?
Wist jij bijvoorbeeld, dat de grootste veroorzaker van infecties bij wondjes onze handen zijn? Later meer hierover. Wat doen we met die ‘rare’ dikke en/of ingegroeide nagels, wat doen we hiermee? En, hoe weet je zeker dat dat gekke bultje op de buik geen wrat of verdwaalde tepel is maar een talgklier? Wat doe je ermee? Spoiler alert: nooit uitknijpen!!
Hoe zit het nu met die kanarie?
Zit jij je tijdens het lezen nu heel de tijd af te vragen hoe het zit met die kanarie? Vroeger in de kolenmijnen namen de mijnwerkers een kanarie mee naar beneden. Kanaries zijn erg gevoelig voor het giftige gas koolstofmonoxide (CO). Wanneer er te veel van dit gas vrij kwam overleed de kanarie. Dat waarschuwde de mijnwerkers, waardoor zij tijdig de mijn konden verlaten.
Frits gaat jou leren om zieke kanaries, of eh katten, te herkennen
De kanarie van Frits, is dus de vacht van de kat op jouw trimtafel. Die vacht geeft al vroeg aan dat er inwendig iets mis is bij de kat. Wanneer je tijdig reageert op het signaal, het mottig worden van de vacht, kun je de kat nog redden.
Natuurlijk krijgt Frits het niet voor elkaar om ons alles wat hij weet, te leren in 3 middagen les. Dierenarts zullen we niet worden door deze bijscholing. Maar hij kan ons wél leren hoe wij die ‘zieke kanaries kunnen herkennen. Aan het einde van deze cursus herken jij problemen, weet jij wat jij eraan kan doen of wanneer het echt tijd is om een kat door te sturen naar de dierenarts. Die heeft er wél voor doorgeleerd en kan zo’n kat redden, door jouw vakkennis.
Wil jij leren om zieke kanaries, eh katten, te herkennen? Kijk voor meer informatie en inschrijven voor deze live cursus as november op deze pagina.