Het ontstaan van ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’

Voor wie is het boek?

Het boek is geschreven voor iedereen die het beste voor heeft met zijn kat en wil zorgen dat zijn kat lekker in zijn vacht en vel zit. Van katteneigenaar tot professional, iedereen kan een goede basis halen uit deze complete handleiding. En laten we wel wezen, iedereen houdt toch van een mooie blinkende vacht op zijn huis-tuin-en keukenkat en van een mooie volle vacht met weelderige manen en kraag bij zijn langhaar.

In beginsel is het boek geschreven voor jou als kattengek om te leren begrijpen hoe de kat, huid en vacht in elkaar steken. Zodat jij ervoor kunt zorgen dat jouw kat altijd picobello in zijn vacht zit, tenminste wanneer je kat het zelf (even) niet meer kan. Ben je echter professioneel bezig met katten, sla het boek dan niet over. Werk je in een dierenwinkel, een dierenartsenpraktijk, bij het dierenasiel of in een trimsalon en wil jij je klanten graag voorzien van goed advies, dan is dit boek voor jou een aanrader. Je leert in het boek hoe je je klant verder helpt met zijn probleem en je leert stiekem zelf ook nog een beetje bij. Ieder zijn vak.

Meerdere wegen leiden naar Rome. Zo ook in de vachtverzorgingswereld. De praktische tips en adviezen waarop het boek is gebaseerd, komen voort uit mijn jarenlange ervaring en de vele cursussen en lezingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd. Maar zeer zeker ook door mijn fouten. Want ja, niets menselijks is mij vreemd.

Ook ik wist van toeten noch blazen toen ik mijn eerste langharige kat aanschafte. Aangezien de kortharige buitenkatten die ik daarvoor heb gehad, voor zover ik weet, nooit ziek zijn geweest en nooit oud genoeg zijn geworden om ouderdomsproblemen te ontwikkelen.

Na het volgen van een kattentrimopleiding die totaal niet bij me paste, besloot ik toch maar te starten als kattentrimster. Ik had immers niet voor niets een opleiding gevolgd. Ik bakte er echter weinig van. De katten waren niet blij met mijn aanpak, want wat wist ik immers van kattengedrag. “Goed vasthouden dan win je het wel”, was wat ik had geleerd. Nou, niet dus. En ook het ontwollen en plukken van kattenvachten om maar zoveel mogelijk wol eruit te halen, voelde niet goed. Dat haar zit er immers toch niet voor niets?

Het ging stukken beter nadat ik nog een extra cursus had gedaan, waar ik met name leerde omgaan met het gedrag van de kat. Na nog een verdiepingsles over huid en vacht bij vachtexpert Jet Bijen-Veldhoen, viel alles op zijn plek en begon ik na 1,5 jaar ploeteren met een leuke baan. Nee, ik had geen carrièreswitch gedaan, maar alleen een methodeswitch. Van winnen van de kat en al het wol eruit, naar laat de kat in controle en doe alleen wat nodig is. Wat een verschil!

Omdat ik niemand, geen prof maar ook geen kattengek, toewens om het verzorgen van de vacht van de kat tot een ware struggle te maken, schreef ik dit boek. We houden immers van katten en willen onze goede band met ze niet kapot maken met een kambeurtje, dat katten vaak als negatief ervaren. Wanneer je weet wat je moet doen om je kat te helpen, in combinatie met de goede borstels, de juiste technieken en een oplettend oog, moet het iedereen lukken om grote vachtproblemen te voorkomen. Wel wil ik bij voorbaat al een disclaimer met je delen dat een vachtprobleem niet per definitie wordt veroorzaakt door een te weinig borstelende eigenaar. Veelal liggen daar andere oorzaken aan ten grondslag. Denk maar eens aan overgewicht, ziekte, stress, maar ook het te veel borstelen of het borstelen met verkeerd materiaal zijn oorzaken. Natuurlijk neem ik je mee in alle bestaande vachtproblemen en stuur ik je als dat nodig is met liefde door naar de desbetreffende specialist die je kan helpen met de oplossing van deze onderliggende oorzaken. Is deze oplossing niet of niet helemaal haalbaar, vanwege bijvoorbeeld ziekte, dan vind je in dit boek tips hoe jij je kat kunt helpen met het vachtonderhoud, wat hij nu zelf niet meer kan doen. Je kunt een vachtprobleem verhelpen, dat is zeker, maar het kost wat doorzettingsvermogen en geduld.

Het ontstaan van het boek

Op 25 mei 2010 stapte ik met een lach op mijn gezicht het kantoor van de Kamer Van Koophandel uit. Zojuist had ik me ingeschreven en had ik een eigen bedrijf, een kattentrimsalon. In welke rubriek ze dit rare bedrijf in moesten schrijven wisten ze niet zo goed achter de balie, maar nadat ik weigerde om plaats te nemen in de rubriek ‘Hondentrimsalons’ hebben ze Kattentrimsalon Pet’s Choice (zoals mijn bedrijf destijds heette) toch maar geplaatst bij ‘Overige dienstverlening’. 

Zo papiertje op zak, logo, website en visitekaartjes check en nu aan de slag. Zo startte ik alweer 9 jaar geleden mijn ambulante kattentrimsalon in de omgeving van Eindhoven. Ik trimde vooral in de avonduren en in de weekenden aangezien ik destijds nog een vaste baan in een dierenpension had, maar het begin was gemaakt.

De eerste paar jaar trimde ik de katten netjes zoals ik geleerd had op een zogenoemde invasieve manier. Ik plukte en ontwolde er lustig op los en ik ontdeed mijn poezelige klantjes van bergen ‘overtollige’ onderwol. Helaas waren de katten het er niet altijd mee eens, maar met wat dwang kon ik het best van ze winnen. Het feit dat er een gevecht nodig was om een kat te helpen zat me niet helemaal lekker.

Na het volgen van mijn eerste kattengedragscursussen viel alles op zijn plek. Een kat is geen hond! Vind je dat logisch? Natuurlijk is het logisch, maar helaas zien en behandelen mensen een kat als een kleine hond. Bij het overgaan op katvriendelijkere technieken namen de krassen op mijn handen af en kregen mijn ‘kattige’ klanten en ik steeds meer plezier in het werk. Eenmaal op dreef besloot ik ook nog een extra cursus katten trimmen te volgen; je bent namelijk nooit uitgeleerd. Weer was dit een goede zet, want deze cursus zorgde ervoor dat er nog een kwartje, of liever gezegd een knaak, op zijn plek viel. Want waarom zouden wij een nog maar zo kort gedomesticeerd dier moeten helpen met zijn vacht? Hoe kan de natuur het bedacht hebben dat een ‘wild’ dier een mens moet hebben voor zijn vachtverzorging? Nou niet dus!

Met dit in mijn achterhoofd besloot ik het eind 2012 over een andere boeg te gooien en veranderde ik mijn werkwijze naar een niet invasieve variant. Dit naar alle tevredenheid van mijn klanten. Door het sparen van zoveel mogelijk vacht nam zowel de vachtverzorging van de baasjes thuis als het aantal trimafspraken in de kattentrimsalon af. Dat wil zeggen dat de frequentie van de trimafspraken in veel gevallen van drie à vier keer per jaar naar slechts één à twee keer per jaar ging.

Door onze verhuizing naar Gemert in 2014 lukte het mij de ambulante trimsalon uit te breiden met een vaste kattentrimsalon. Op deze manier werd het voor mij mogelijk om nog meer katten te helpen. Toen zich in 2015 de gelegenheid voor deed om mijn bedrijf nog verder te laten groeien met een kattenhotel, heb ik deze kans met beide handen aangegrepen. Eindelijk kon ik plannen maken over hoe ik het kattenpension wilde opzetten. Maar nu werd het pas echt moeilijk.

Ervaringen uit de branche, gecombineerd met het gedrag van de kat die ik door het trimmen en het volgen van de vele cursussen kattengedrag had opgedaan, zorgden ervoor dat ik precies wist wat ik níet wilde. Ik wist alleen niet wat ik dan wél wilde. Door alles wat ik gezien had, was het mij wel duidelijk dat eenzame opsluiting in kleine hokjes van nog geen vierkante meter ‘not done’

was. En dat terwijl dit aan de orde van de dag is in Nederland. Maar ook groepshuisvesting, die steeds meer opduikt, levert voor veel katten te veel stress op. Na vele uren bijscholing, brainstormen met onder andere specialisten en het zoeken naar de perfecte indeling, geschikte materialen, katgerichte en hygiënische inrichting, startten we – mijn man en ik – begin 2015 met de bouw van een kattenhotel. Een kattenhotel waar iedere kat de beschikking heeft over zijn eigen kamer, zonder last te hebben van de andere gasten. Kattentrimsalon Pets’s Choice ging over in Cats Only Kattenhotel & Katsalon en opende in mei 2016 de deuren.

Na deze zijweg naar het kattenhotel weer terug naar de kattentrimsalon, beter gezegd het  ontstaan van het boek, want ik dwaal af. Naast het feit dat ik zelf veel opleidingen en cursussen volg om bij te leren, ben ik er ook voor in om mijn kennis weer door te geven. Zo verspreid ik mijn kennis via Social Media, mijn maandelijkse nieuwsbrief ’t Cattebelletje, mijn blogs, artikelen die ik schrijf voor vakbladen maar ook via cursussen. Naast de praktijklessen die ik organiseer voor de cursisten van de ‘Vakopleiding kattentrimmen’ van het HuisdierKennisInstituut, ofwel HKI in het kort,  geef ik ook graag workshops aan welwillende katteneigenaren.

En daar staan we aan het wiegje van het boek. Bij deze workshop die al sinds jaar en dag de naam ‘Trim je eigen kat’ draagt en waarbij klanten, zoals je al vermoedt, één op één leren hoe zij de vacht van hun eigen kat onder controle kunnen houden hoort naast de praktijkles ook een stuk theorie. Speciaal hiervoor was ik achter mijn PC gekropen en had ik een Word bestand vol getypt met alles wat ik vond dat een katteneigenaar moest weten om zijn kat goed te ondersteunen op vachtgebied. Dit bestandje printte ik dan uit en stopte ik netjes in een mapje. Echter bleek het papier altijd op als ik het nodig had, was de inkt leeg en daardoor kwamen de foto’s slecht uit of waren de mapjes uitverkocht op het moment suprême. Ofwel een doorn in het oog.

Dit deed me begin 2018 doen besluiten om het Word bestand om te laten zetten in een heus ebook. Werkpaard als ik ben, vond ik het één op één overnemen ook zoiets en ben ik maar weer opnieuw in schrijfmodus gegaan om de inmiddels deels verouderde materie in een nieuw jasje te steken. Tijdens het schrijven deelde ik dit enthousiast op social media, waarna ik op feestjes te horen kreeg: “Wat zie ik nou, schrijf jij een boek? Maar dat kan jij toch helemaal niet.” Dat moet je mij geen twee keer zeggen. Dat kan je niet, daardoor loop ik juist nog harder. Het ebook dat ik eind 2018 uitbracht, was zowel qua inhoud, maar zeer zeker qua uiterlijk van een veel beter kaliber. Het koste wat kruim met veel problemen met de foto’s, de redactie en het design, maar in december was het dan zover. Heel de wereld mocht hem zien, nou vooruit Nederland en België dan.

Het ebook wat ik eind 2018 uitbracht, verkocht boven verwachting goed, waarna ik besloot de stap te wagen. Het ebook moest en zou een boek worden. Zo gezegd zo gedaan, nou ja met behulp van mijn uitgever Daisy dan die mij de weg heeft geleid en mij veel stappen van de boek publicatie wereld uit handen heeft genomen. Hoe mijn kindje eruit komt te zien ligt voor nu in haar handen. 

Ben jij net zo benieuwd als ik hoe het boek eruit komt te zien? Meld je dan nu aan voor mijn boeklancering op 10 juni 2019. Samen met mijn trouwe fans vier ik dan maar al te graag een feestje bij mij op het bedrijf. Naast de boeklancering kun je deze Tweede Pinksterdag-middag terecht voor een rondleiding door het bedrijf, deelname aan diverse lezingen omtrent kat en vacht en kun je de dag zelfs mee in stijl afsluiten bij de netwerk BBQ. Mooie bijkomstigheid trouwens, sluit jij nu een boekarrangement af dan loop jij de 10e de deur uit met jouw gesigneerde exemplaar van het boek: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’ die je ook nog eens met een mooie korting van me meekrijgt. En wie weet krijg jij deze dag ook nog eens de kans om kattenverhalen uit te wisselen met de schrijfster van mijn voorwoord, Ranomi Kromowidjojo wiens Maine Coons Mushi en Sunny klanten van het eerste uur zijn.

Wendy Govers – van Thiel

Bekijk hier het originele artikel pagina 1 en 2

En pagina 3 en 4 

 

Getriggerd en wil jij het boek ook graag in je bezit hebben? Klik in het boek en bestel hem nu in de webshop

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ebook kattentrimmen

Gratis e-book

Word net zo goed als jouw kattentrimmer

Leer hoe je nagels knipt, oksels en liezen trimt zonder stress – met stap-voor-stap video’s!