AI pikt alle banen in? Integendeel: gouden tijden praktisch opgeleiden’ kopte het nieuws. Banen die op de tocht staan en een opvallend geluid van een onderzoeker die stelde dat we jarenlang op het verkeerde been zijn gezet.
AI vervangt banen – maar geen kattentrimmers
We zijn gaan geloven dat de toekomst ligt in kennisbanen, systemen en schermwerk, terwijl juist de praktische beroepen het verschil gaan maken. “Gouden tijden voor praktisch opgeleiden,” zei hij letterlijk. Niet voor de mensen die het snelst kunnen rekenen of het meest kunnen automatiseren, maar voor de mensen die iets kunnen, met hun handen, hun hoofd en hun gezonde verstand. Mensen die een vak beheersen. Mensen die dingen dóen, kattentrimmen bijvoorbeeld.
Terwijl ik daar stond, op het land van de buurman, met mijn rijf het versgemaaide gras bij elkaar te harken om mijn paarden te verwennen, hoorde ik het nieuwsbericht op de radio. En ik dacht: ja, dat is precies wat ik zie gebeuren en wat ik al jaren roep als het gaat om kattentrimmen. Want hoe ver we ook gaan met techniek, een kat op tafel leggen, inschatten wat er nodig is, stress signaleren, besluiten of je wel of niet kunt beginnen, dat is en blijft mensenwerk. Geen robot die dat overneemt, geen AI die daar iets van bakt. Iedere kat is anders, en je kunt dat niet standaardiseren en al helemaal niet digitaliseren, daar is vakmanschap voor nodig.
Wat me raakte, is dat dit precies is waar zoveel vrouwen aan twijfelen als ze overwegen om een carrièreswitch te maken. Ze denken dat iets met je handen doen minder waard is. Dat het veiliger is om in de kantoorbaan te blijven hangen, ook al kost die ze alle energie. En eerlijk: ik snap dat wel, want dat idee zat er vroeger al in.
Van mavo-doener naar vakvrouw met toekomst
Op school werd er toch altijd een beetje gekeken naar hoe slim je was en dan vooral in de zin van ‘hoe hoog je komt’. VWO? Dan was je goed bezig. Havo? Kon nog net. Mavo? Tja. Dan moest je wel een praktijkmeisje zijn. En dat was ik, ik wilde iets doen, iets maken, iets kunnen. Dus ik zette mijn Mavo door en ging naar het MBO.
Jaren later, toen ik allang voor mezelf werkte, zei mijn man (die stuud die op het gymnasium zat) ineens: “Het is eigenlijk best jammer dat niemand jou vroeger heeft gestimuleerd om het HBO te doen. Je had het makkelijk gekund.” En ik dacht: ja, misschien wel. Maar moet je eens kijken wat ik nu waard ben.
Ik zie elke dag hoe waardevol het is wat ik doe. Niet alleen in mijn kattentrimsalon, maar ook in mijn opleiding, waar ik anderen ook leer om kattentrimmer te worden. Kattengekken die uit loondienst komen, soms uitgevallen zijn, of jarenlang iets hebben gedaan wat ze op papier prima konden, maar wat ze geen voldoening gaf. En die dan ineens ontdekken: ik kan dit. Ik kan werken met katten, met mensen, met mijn handen, en daar ook nog mijn inkomen mee verdienen.
Waarom kattentrimmer worden blijft lonen – en klanten blijven komen
Er is zoveel vraag naar mensen die dit vak goed beheersen. Klanten zijn niet op zoek naar de goedkoopste of de snelste, maar naar iemand die hun kat begrijpt. Iemand die rustig werkt, die kennis heeft van gedrag en vacht, en die hen kan helpen om het thuis ook beter te doen. Dat kun je niet automatiseren, dat blijft.
En juist daarom geloof ik dat kattentrimmer worden een goede zet voor de toekomst is. Omdat je als kattentrimmer meer doet dan klitten verwijderen. Je helpt katten én hun baasjes verder. En als je dat op de juiste manier doet: klantgericht, vachtvriendelijk, met liefde voor het dier en oog voor detail, dan bouw je aan een praktijk waar altijd vraag naar blijft.
Denk jij nu: ik wil weten of dit ook iets voor mij is? Dan nodig ik je uit voor mijn gratis webinar. Daarin leg ik je alles uit over het vak, hoe de opleiding werkt, wat je kunt verdienen en, misschien nog wel belangrijker, of er genoeg klanten zijn om hier echt een bedrijf van te maken. Geen verkooppraatje, maar gewoon zoals ik ben: helder, eerlijk en zonder poespas.
👉 Meld je hier aan voor het gratis webinar
Je hoeft nog nergens ‘ja’ op te zeggen. Alleen even luisteren, vragen stellen en voor jezelf aftasten of dit pad bij je past. Wie weet is het precies de stap die je nodig hebt.