Niet pluis op de trimtafel

Herken je dat?

Je eerste klantje van de dag komt je trimsalon binnen, een oud fragiel Persje. Aangezien dit haar eerste afspraak is, heb je geen idee hoe deze kat er anders uitziet, maar iets zegt je dat dat wat je ziet van nieuwe aard is. Zij is immers nog nooit van haar 18-jarige leven bij een kattentrimmer geweest. In het gesprekje met de eigenaar blijkt dat ze wat minder actief is en misschien ook wel wat minder eet, en ja, ze slaapt wat meer, maar dat is allemaal niet gek, want ze is gewoon oud. Je kan zo boos worden op klanten die niet snappen dat ouderdom geen ziekte is, maar hoe dring je ze hiervan? 

Vervolgens een oude bekende, die je liever niet zou zien. Natuurlijk wil je alle katten graag helpen, maar van deze zou je hopen dat ze eerlijk gezegd niet meer gefokt zouden worden. De Scottish Fold. Eerlijk is eerlijk, een prachtige kat maar vol met klitten. En jij weet waarom, vanwege de pijn in zijn lijf. Maar baaslief wil er niets van horen, want die kraakbeenafwijking zit enkel in zijn oren. Wat kan je zeggen om hen aan te sporen toch een pijnstiller te halen bij de dierenarts? 

Er komt een Ragdoll op je trimtafel met klitten, dat spreekt voor zich. Flinke vervilting op verschillende plekken op het lijf. Je gaat aan de slag en je tondeuse maakt overuren. En dan ineens duikt er een knobbel op. Een klit? Nee, dat is het niet, die herkende je wel. Maar wat zou het zijn, een onschuldig wratje of een tumor? 

Na al deze lieverds komt het monster van de week je salon binnen. Een enorme boze Pers die iedere trimbeurt bozer lijkt te worden. Omdat je weet dat dikke met platte neuzen katten meer risico lopen bij een sedatie, zet je iedere trimbeurt toch maar door. Maar de twijfel wordt iedere keer groter, moet je hem dit wel aandoen? 

En dan de afsluiter van de week, wederom een nieuwe klant. Het valt je op dat de achterkant van deze Noorse Boskat wat kaal is. En dat terwijl hij in zijn kraag wel wat klitten heeft, de reden voor de trimafspraak. Maar die kale kont met die rode puntjes erin baart je zorgen. Wat zou het zijn? 

Maar hoe zou het zijn als...?

Je je klanten kan leren dat ouderdom geen ziekte is. 

Je goed kunt onderbouwen waarom Folds van alle leeftijden wel degelijk artrose hebben en daardoor pijn ervaren 

Je zou weten of je je klant door moet sturen naar de dierenarts, zonder twijfel of je hen voor niks stuurt om een onschuldig wratje. 

Je weet waar de grens ligt wanneer een sedatie toch echt katvriendelijker maar vooral ook veiliger is voor zowel de trimmer als de kat. 

Je niet alleen kennis hebt over de vacht maar ook over de huid. Je snapt hoe hij in elkaar zit en welke huidproblemen jij al kan spotten in je salon. 

Wat vinden onze cursisten van deze cursus?

Aan het einde van deze cursus...

Bijscholing: Niet pluis op de trimtafel

Deze bijscholing is een replay variant van een live versie. 

Marleen Reuvers
Marleen Reuvers
Furfection kattentrimsalon
Read More
Ik vond deze bijscholingscursus erg leerzaam en waardevol! Marieke knies is een zeer fijne spreekster en Wendy Govers zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. En wil deze cursus daarom aan elke collega aanraden! 
Ada van der Molen
Ada van der Molen
Kattenadvies en Verzorging
Read More
Wat een heerlijke cursus was dit! Door corona de laatste tijd veel online bijscholingen gevolgd maar deze staat echt met stip op nr.1. Marieke is heel enthousiast en wil graag zoveel mogelijk informatie delen. Het is dan ook heel leerzaam. Lastige medische onderwerpen worden begrijpelijk uitgelegd maar ook onderwerpen als vlooienallergie komen aan bod. Eigenlijk zouden alle katteneigenaren deze cursus moeten volgen maar voor Kattentrimmers is het gewoon een must!
Martine Vos
Martine Vos
M’s pride kattentrimsalon
Read More
Ik wil deze cursus graag aanbevelen aan alle kattentrimmers omdat je leert om de kat op de trimtafel kritisch te observeren qua gedrag, houding, toestand van de ogen, oren en vacht. De meest voorkomende ziektebeelden worden besproken in gewone mensentaal. Als je als kattentrimmer weet waarop je moet letten bij je kattenklantje kan je onderbouwd advies geven aan de baas om naar de dierenarts te gaan. Alles is mooi gepresenteerd in een duidelijke presentatie, alsook de volledige syllabus. Altijd handig als naslagwerk. Top cursus!
Simone Meijer – de Jong
Cherish Kattentrimsalon
Read More
Toen ik deze cursus tegenkwam twijfelde ik geen seconde, deze moest ik volgen. Want hoe belangrijk is het om aan de kleinste dingen te zien hoe het met een kat gaat en zeker bij deze meesters in het verbergen van pijn?!  Deze cursus overtrof mijn verwachtingen. Het is goed opbouwend in elkaar gezet en de syllabus die erbij zit geeft nog meer informatie. Ook het stuk ehbo is super fijn, ook om opgefrist te worden maar ook weer nieuwe dingen te leren!  Het is een aanrader als je aan de trimtafel staat, het is echt een toevoeging aan je trimsalon! Je leest een kat (nog) beter! Ik ben echt blij dat ik deze cursus gevolgd heb! Vanaf nu weeg ik alle katten en hou ik me aan de gezondheidscheck!   Dankjewel Wendy en Marieke voor deze geweldige cursus!
Esther van den Berg
Cursist
Read More
Ik vond de bijscholing super interessant, dingen die je al wist maar ook veel nieuwe informatie en weetjes die je dagelijks kan gebruiken. Marieke kan het ook fijn vertellen en uitleggen …. Ik zelf heb dan moeite om met de lesstof te stoppen …. J en zou het liefst aan een stuk doorgaan. Ik zat er zo in dat ik merkte dat ik zo mee wilde praten met de andere cursisten in de video. Totaal geen twijfel om aan de cursus mee te doen, gelijk mezelf aangemeld. Voor de trimcollega’s of bijvoorbeeld eigenaren van Cattery’s is de cursus leerzaam, waarschijnlijk ook doordat een dierenarts de cursus geeft. Er worden zaken besproken waar iedereen wat van kan opsteken en of kan leren. Ik zeg ‘deze cursus is echt een aanrader” niet twijfelen, gewoon doen!
Gea Kraaij
Gea Kraaij
Trimsalon Katsalon
Read More
Ik heb genoten van de  bijscholing van Marieke. Ik vind het belangrijk als er een kat op je trimtafel staat dat  je weet wat is normaal en wat is afwijkend. En nee,  ik hoef niet te weten wat het precies is, maar ik wil wel uit kunnen leggen dat iets echt zorg nodig heeft, van een dierenarts. Vaak is iets snel en simpel op te lossen, terwijl als je langer wacht je de problemen soms onnodig groot zijn geworden. Het signaleren dat er iets is met je kat is zo belangrijk want zij  vertellen het je zelf niet. Ik  vind  de opleiding  zeker een aanrader,  het leert je echt anders te kijken naar een dier en dat is fijn. Buiten dat ik  trimmer ben ben ik ook vakantie oppas bij mensen thuis en dan heb  ik toch de verantwoording voor 2 weken en moet ik opletten of het goed gaat met de kat. Mijn grootste inzicht was, dat als het gedrag van de kat ineens veranderd dat je ook super alert moet zijn. En ook dat helpt mij weer bij mijn opleiding tot kattengedragsadviseur, veranderd het gedrag doe eerst een controle bij de dierenarts. Al met al, op welke manier je ook bezig bent met katten, het geeft erg veel verdieping.
Previous
Next

Wat zit er precies in de cursus

Dit is je docent: Marieke Knies

“Mijn naam is Marieke Knies en ik ben dierenarts bij AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht en Rijswijk. Ik ben in 2005 afgestudeerd en ben me de laatste jaren steeds verder gaan verdiepen in de interne geneeskunde van katten. 

Katten zijn immers geen kleine honden, dat weten jullie ook! Ze zijn net even anders in hun gedrag en de omgang, maar ook in de ziektes die ze hebben. Dit maakt kattengeneeskunde extra uitdagend, zeker omdat katten daarnaast nog eens enorm goed zijn in het verbergen van hun ziekteverschijnselen. 

Ik denk dat het belangrijk is voor iedereen die veel katten ziet op professionele basis om iets te weten over veel voorkomende aandoeningen bij katten. 

Waar moet je nou extra op letten als er zo’n kat voor je staat op de tafel? Wat zou een aanwijzing kunnen zijn voor een probleem? Hoe zitten veel voorkomende ziektes eigenlijk in elkaar? 

Het is zeker niet de bedoeling om met deze cursus een soort dierenarts te worden, maar het is echt bedoeld als interessante en relevante verdieping van jullie vakgebied.”

Deze onderwerpen komen aan bod

Veel gestelde vragen

1 maand (31 dagen)

Er zit voor meer dan 8 uur aan lesvideo’s in deze bijscholingscursus.

Jazeker, tenminste als je alle examenvragen die bij de modules zitten beantwoord en met een voldoende afrond. 

Heb je nu al examenstress? Ben maar niet bang je hebt geen verplichting om het online examen te doen. Echter ontvang je alleen een certificaat bij goed resultaat van het examen.