Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. De twee foto’s hieronder zijn van dezelfde kat, slechts een paar maanden van elkaar genomen. Op het eerste gezicht lijkt er misschien niet veel aan de hand. Maar als je weet waar je op moet letten, zie je ineens wat er écht speelt in de vacht.
Kijk maar eens:

Een half uurtje met mij en je kijkt met andere ogen naar je kat
Er is een moment waarop je ineens anders naar katten kijkt. Dat je denkt: “Wacht eens even… dit is wat ik wil leren.” Dat is precies wat er gebeurt zodra je een half uurtje met mij zit, zelfs vanachter je computer. Je ontdekt nieuwe dingen, ziet verbanden die je eerder niet zag en voelt: hier wil ik meer van weten.
Zo’n moment had Maartje, kattengedragstherapeut én katteneigenaar. Zij kwam naar een van mijn lezing op het kattensymposium van Liesbeth Puts. Ze zat daar als katteneigenaar, maar ook als professional met ervaring. Toch zorgde één korte lezing van nog geen dertig minuten ervoor dat ze zichzelf – en vooral de vacht van haar eigen kat – met totaal andere ogen ging bekijken.
Ineens herkende ze die klitten bij haar kortharige kat
Ze vertelde me na afloop van het webinar over haar 12-jarige kortharige kat, bij wie ze merkte dat de vacht op zijn achterhand losser zat. In februari zat die nog netjes aangesloten, maar aan het eind van de zomer kon ze plukken haar zo uit zijn vacht trekken. Een beeld dat je bij kortharen niet altijd direct herkent, en waar je eerder misschien aan voorbijgaat. Maar in dat halve uurtje leerde Maartje al anders kijken. Ze herkende wat ze zag, kon het plaatsen en snapte waarom het gebeurde. En dat smaakte naar meer.
En haar reis naar kattentrimmer begon
Diezelfde week boekte ze een meeloopdag in mijn kattentrimsalon, en nog vóór het zover was, schreef ze zich in voor de kattentrimopleiding. Ze startte thuis met de theorielessen, stelde nog veel meer vragen tijdens de Q&A’s, en schoof in januari aan bij mij aan de keukentafel voor haar theorie-examen, dat ze glansrijk haalde. Daarna ging ze verder met haar praktijkdagen, die ze volgde bij een trimster in de buurt: Sharmilla van Kattentrimsalon Snoezig, die eerder zelf al het Cats Class vakdiploma in ontvangst mocht nemen. Door die ervaring én haar jarenlange achtergrond is zij de perfecte praktijkdocent. Ook leuk: Sharmilla heeft een kleine trimsalon aan huis, maar trimt vooral ambulant dus bij mensen thuis, zoals ik 15 jaar geleden ook mijn eigen kattentrimsalon begon. En zo mocht Maartje met haar mee op pad. Een mooie manier om te verkennen of die ambulante werkwijze ook bij haar past. Dat de praktijkdagen goed verliepen, mag gezegd worden. Want nu, vier maanden na haar eerste kennismaking met mij tijdens de lezing van Liesbeth, mag ze zich kattentrimmer noemen.
Deze eyeopener maakte dat zij ineens kattentrimmer wilde worden
Omdat jij er in november natuurlijk niet bij was, laat ik je graag zien welke inzichten Maartje toen heeft gekregen.
Op de foto hierboven zie je Maartjes kat in februari: een vacht die er keurig uitziet – netjes aangesloten, egaal en strak. Maar op de tweede foto, gemaakt in september, lijkt diezelfde vacht ineens voller, rommeliger en veel dikker.
Wat je daar ziet, zijn haren die al zijn losgekomen, maar in de rest van de vacht zijn blijven hangen en daardoor kleine klitten zijn gaan vormen. Als je goed kijkt, zie je zogenaamde schubben: kleine ophopingen van wolhaar die het begin kunnen zijn van grotere klitten.
Die schubben ontstaan doordat katten zichzelf niet goed genoeg wassen. En bij oudere katten is dat vaak niet omdat ze niet willen, maar omdat stijvere gewrichten het moeilijker maken. Juist dan moet jij als eigenaar bijspringen. Want als je niets doet, worden die schubben uiteindelijk echte klitten – en dat wil je koste wat kost voorkomen.
Fabels over de rui bij katten onderuitgehaald
Vaak wordt gedacht dat deze schubben te maken hebben met ouderdom of minder wassen. En dat klopt deels, maar tijdens de lezing werd ook duidelijk dat er veel misverstanden zijn over de rui.
Veel mensen denken:
- dat katten maar één keer per jaar ruien
- of twee keer: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar
- en dat vooral langharige katten écht last hebben van de rui
Maar het zit anders. Er zijn twee soorten haar die kunnen loskomen: wolhaar en dekhaar. Die laten los in een cyclus: eerst de wolharen en later de dekharen. Dus ja, er zijn twee rui-momenten, maar die zijn niet standaard in het voor- en najaar.
Bij (half)langharige katten merk je vooral de voorjaarsrui, wanneer de dikke ondervacht loskomt. De dekhaarrui die daarna volgt, valt bij deze katten meestal nauwelijks op.
Maar bij kortharige katten is het juist die dekhaarrui die voor overlast zorgt. Die dekhaartjes zijn kort, hard en lastig weg te krijgen. Je vindt ze overal terug: in je trui, je wasmachine, je bed – en als je niet oplet, ook in de vacht van je kat zelf. Vooral bij oudere katten, die zichzelf minder goed wassen omdat het niet meer goed lukt door bijvoorbeeld artrose, blijft die losse vacht hangen. En dat leidt tot schubben en uiteindelijk tot klitten.
En dat smaakte naar meer…
Maartje zag het verschil ineens wél, dankzij een korte lezing. En dat zette alles in gang. Ze leerde kijken met andere ogen en besloot: ik wil hier meer mee doen.
Misschien herken jij dat gevoel. Je kijkt naar je eigen kat, je hebt al interesse in verzorging of gedrag, en ergens kriebelt het: zou dit iets voor mij kunnen zijn?
Als dat zo is, dan is mijn gratis webinar er speciaal voor jou.
Kom naar mijn webinar; ‘Leer katten trimmen en maak er je droombaan van: 3 redenen waarom het wél kan’
In dit gratis webinar ontdek je:
- Waarom dit vak ook voor jou mogelijk is, zelfs als je nu nog iets totaal anders doet
- Wat kattentrimmen écht inhoudt (en waar mensen vaak een verkeerd beeld van hebben)
- Hoe je kunt ontdekken of het bij je past – op jouw manier en in jouw tempo
- Je mag vooraf al je vragen insturen – over de opleiding, het vak of de vacht van je eigen kat
- En er is ook ruimte om tijdens het webinar live vragen te stellen
Schrijf je gratis in via www.CatsClass.nl/webinar
Wie weet ben jij straks – net als Maartje – iemand die na één half uurtje ineens denkt: dit is wat ik wil leren.