Een online opleiding voor een praktisch vak, dat lijkt misschien onmogelijk. Precies daarom combineren we bij Cats Class de online theorielessen met offline praktijklessen. Onze cursisten krijgen 1-op-1 lessen van ervaren kattentrimmers uit ons praktijkbegeleidersteam.
Benieuwd hoe zo’n stage eruitziet? Cats Class praktijkbegeleidster en Cats Only trimster Annette Gasseling schreef hierover een inspirerend artikel voor het ABHB trimmagazine, samen met cursist Jolien Brouwers. Ontdek vanuit twee perspectieven hoe de praktijkmodule bij Cats Class verloopt en beslis of dit de juiste keuze voor jou is!
Artike Trimmagazine december 2023
Stagebegeleider
Naam: Annette
Leeftijd: 53
Naam Trimsalon: Kattentrimsalon Purr & Fur en Cats Only
Stel jezelf eens voor:
Ik ben Annette Gasseling, ben getrouwd, heb 4 zonen en 11 katten. Sinds 2020 ben ik kattentrimmer, maar momenteel werk ik ook nog 2 dagen in het basisonderwijs.
Hoe ben je in het trimmersvak terecht gekomen?
Toen ik 8 jaar geleden mijn eerste Maine Coons kreeg, moest ik wel eens naar de trimmer. Ik kon alleen maar denken: ‘Dit wil ik ook kunnen!’ Via een omweg kwam ik bij Wendy van Cats Only terecht. Zij heeft met Cats Class een opleiding tot kat- en vachtvriendelijk trimmer opgezet en vanaf de pilotgroep zat ik erbij.
Vanwaar je keuze voor katten?
Ik ben een echte kattengek! De reden waarom ik alléén katten trim, is omdat ik wilde mij echt specialiseren en ik de trimbehandeling voor de katten zo stressvrij mogelijk wil laten verlopen. Dus geen honden in de buurt, ook geen hondengeurtjes.
Hoeveel stagiaires begeleid je?
Inmiddels heb ik nu zo’n 10 stagiaires begeleid en staan er voor dit jaar nog 3 in de ‘wachtrij’. Het zijn allemaal stagiaires van opleidingen, waarvan ik weet dat ze kat- en vachtvriendelijk opleiden. Ze komen een voor een, zodat ze allemaal mijn volledige aandacht hebben en zoveel mogelijk kunnen doen en leren.
Waarom heb je de keuze gemaakt stagiaires te begeleiden?
Toen ik bij Cats Only ging trimmen, werd gevraagd of ik dan ook studenten van Cats Class onder mijn hoede wilde nemen. In het onderwijs had ik al veel studenten begeleid en na zo’n drieënhalf jaar katten trimmen, vond ik dat prima. Het feit dat ik op deze manier kan helpen trimmers kat- en vachtvriendelijk op te leiden, geeft een goed gevoel.
Voordelen van het hebben van stagiaires
Door het hebben van stagiaires blijf ik scherper en ik leer ook bij! Ze leren van mij, maar andersom leer ik ook regelmatig van mijn stagiaires. Ik heb een paar stagiaires begeleid die paraveterinair geweest zijn en van ieder van hen heb ik wel iets geleerd. Het werkt dus beide kanten op en dat is alleen maar fijn. En met sommige stagiaires is het heel gezellig!
Wat vind je soms moeilijk aan begeleiden?
Toen ik zelf net begonnen was, was het tempo waarin ik een kat behandelde natuurlijk veel lager dan mijn tempo nu. Het is ook logisch dat stagiaires nog niet mijn tempo hebben en soms vind ik dat wel lastig. Maar ik neem het alleen over als ik merk dat het voor de kat te lang gaat duren. Niet iedere stagiaire pikt alles even snel op. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar er gaat soms wel wat meer energie in zitten. En af en toe moet ik iemand vertellen dat de stage iets langer gaat duren; dat is niet leuk.
Hoe zie je de toekomst voor je?
Ik hoop full time katten te mogen gaan helpen en mijn kennis verder over te mogen dragen en wie weet…. zelfs echt lesgeven in het kattentrimmen. Dat is voor mij het mooiste wat er is.
Wat moeten mensen echt van jou weten?
Ik ben een echte dierenvriend, hou van alles dat leeft, ben eerlijk en kan slecht tegen onrecht. Vooral onrecht naar dieren toe, daar word ik echt verdrietig van.
Stagiaire
Naam: Jolien
Leeftijd: 30 jaar
Woonplaats: Bergen op Zoom
Stel jezelf eens voor:
Ik ben Jolien en woon samen met mijn partner en ondertussen 5 Brits kortharen. Mijn katten zijn mijn hobby. Wij hebben een kleinschalige geregistreerde Brits korthaar cattery en gaan regelmatig naar kattenshows. Ik ben opgegroeid met allerlei huisdieren, maar was echt een honden fan. Tot we 5 jaar geleden besloten katten te nemen en dit veranderde.
Hoe ben je in het trimmersvak terecht gekomen?
Ik heb social work gestudeerde en daarnaast nog een managementopleiding gedaan. In de aantal jaren dat ik in de zorg heb gewerkt, ben ik vaak van functie gewisseld omdat ik telkens uitdaging miste. Uiteindelijk bleek ik die voldoening niet in de zorg te vinden. Via collega kattenfokkers ben ik in aanraking gekomen met het vak katten trimmen en ben ik me hierin gaan verdiepen en heb ik de sprong gewaagd.
Vanwaar je keuze voor katten?
Ondanks dat wij vroeger altijd honden hebben gehad, is het vak hondentrimster nooit in mij opgekomen. Wat mij vooral bij katten heel erg aanspreekt is hun gedrag en hoe zij zich in de wereld van huisdieren staande houden. Omdat ik wel graag ook met mijn handen bezig wil zijn heb ik besloten om de opleiding katten trimmen te volgen. Want naast de kat van vachtproblemen af te helpen, ben je constant bezig met kattengedrag.
Waar doe je de opleiding? Waarom heb je voor dit opleidingsinstituut gekozen?
De vakopleiding ‘katten trimmen in de praktijk’ van Cats Class. De reden was dat de theorie online is, er wel contactmomenten zijn in de vorm van Q&A’s en de praktijk 1 op 1 is in een salon. Je hoeft dus ook geen eigen modellen mee te nemen.
Hoe ben je terecht gekomen bij de trimsalon waar je stageloopt?
De opleiding heeft enkele vaste stageadressen. Annette werd hier toen net aan toegevoegd en kon ik ook nog eens relatief dicht bij huis stagelopen.
Wat vind je van de begeleiding?
Ik ben blij met de begeleiding die ik gehad heb. Ik kreeg de vrijheid om zelf aan de slag te gaan en kreeg ook eerlijke feedback. Daarnaast was het ook erg gezellig.
Hoe zie je de toekomst voor je?
Momenteel ben ik ambulant begonnen met mijn kattentrimsalon. Mijn droom is om een salon aan huis te realiseren. Hiervoor lopen ook al de nodige dingen voor zoals de aanvraag van vergunningen, etc.
Wat moeten mensen echt van jou weten?
Ik heb geleerd om de dingen te doen waar ik gelukkig van word, ook al past dit niet in ‘het vooraf bedachte’ plaatje.
Benieuwd naar het originele artikel, je leest het hier.
Update: Dit artikel verscheen in het trimmagazine van december 2023, inmiddels alweer 7 maanden geleden. In de tussentijd heeft Jolien haar eigen trimsalon aan huis gerealiseerd, Kattentrimsalon Bozcats.
Annette heeft ondertussen geen 10, maar 21 Cats Class cursisten geholpen hun vakdiploma te behalen.
En als kers op de taart is Annette nu fulltime kattentrimmer geworden, na haar laatste werkdag als juf vorige week <3.
Heb je nog twijfels of vragen over de praktijklessen bij Cats Class. Of heb je nog ideeën, hoe ik de praktijkmodule nog beter kan maken? Deel het met me, daar help je me heel erg mee. Dit kan via een reactie onder dit blog.
Heb jij een kattentrimsalon en zou je het leuk vinden om ook bij te leren en ondertussen cursisten van Cats Class te begeleiden. Stuur me even een mailtje dan vertel ik je alles over de werkwijze en de vergoeding voor jou. Wendy@CatsClass.nl