“Werken we om onze droom te leven, of werken we juist onze droombaan?” hoorde ik laatst op de radio. Deze vraag bleef hangen. Want hoeveel mensen werken écht hun droombaan? Niet iedereen heeft dat geluk, maar ik wel. Ik werk mijn droombaan. Maar het zette me aan het denken: hoe zit het met de rest? En misschien herken jij jezelf hier wel in.
Van boerendochter naar dierenliefhebber: Hoe het allemaal begon
Als dochter van een boer ben ik opgegroeid tussen de dieren. Het was voor mij altijd duidelijk: later zou ik iets met dieren doen. Ambities om de boerderij over te nemen had ik niet, maar mijn liefde voor dieren bleef. Toen ik tien was, verkocht mijn vader zijn boerderij, maar een aantal van onze dieren verhuisden mee. Al snel breidde ik onze kleine veestapel weer uit met schapen, ganzen, en uiteindelijk een pony.
Mijn passie voor dieren was geboren, maar zoals zovelen werd mij vertelt dat ik van die hobby nooit mijn werk zou kunnen maken. Toch hield ik vol. Ik werkte op mijn 13e al bij een koeienboer om mijn paardrijlessen te kunnen betalen en in de zomervakanties fietste ik 2 keer per dag 10 kilometer heen en terug om in een dierenpension te werken. Ik had er alles voor over om met dieren te kunnen werken.
De obstakels onderweg: Waarom het niet altijd makkelijk was
Aan het einde van de MAVO deed ik een beroepskeuzetest. Het resultaat? Nou, werken met dieren was het in ieder geval niet. Toch sloeg ik alle goedbedoelde adviezen over een onzekere toekomst in de wind en schreef me in voor een vierjarige opleiding dierenverzorging. Ik vond een ander dierenpension waar ik naast mijn stages ook wel eens in de weekenden en vakanties aan het werk was. En de overige uren besteedde ik aan allerlei saaie bijbaantjes zoals: Folders rondbrengen, inpakken in een fabriek, anjers snijden… Het waren niet mijn droombanen, maar het betaalde de rekeningen. En die waren er want op mijn 15e verwezenlijkte ik een andere droom: mijn eigen paard.
De doorbraak: Van hondentrimmer naar kattentrimmer
Na mijn diploma werkte ik fulltime in een dierenpension, maar om op eigen benen te staan moest ik ook ander werk doen, zoals postbode en schoonmaker. Mijn eerste doorbraak kwam toen ik de kans kreeg om een hondentrimopleiding te volgen. Dit was het begin van mijn reis naar waar ik nu ben: kattentrimmer.
Kattentrimmen was destijds nauwelijks bekend in Nederland, maar ik besloot het avontuur aan te gaan. In 2010 startte ik mijn eigen kattentrimsalon, ambulant bij mensen thuis in Eindhoven en omgeving. Het betekende veel autorijden, iets waar ik eigenlijk een hekel aan had, maar ik zette door. Ik wist dat dit mijn passie was.
In 2012 kochten we ons droomhuis, een bouwval aan het einde van een zandpad, met ruimte voor mijn trimsalon. Ik werd fulltime kattentrimmer en stopte met mijn parttimebaan. Naast de trimsalon zette ik ook een uniek kattenhotel op, iets dat toen nog niet bestond: privé-kamers met tuinen voor elke kat. Ondanks twijfels van anderen, bleek het een groot succes.
Corona en de geboorte van Cats Class
Toen brak corona uit. Zoals veel ondernemers in de vakantiebranche, kreeg ik te maken met grote onzekerheden. Ook de bank zag dit, wat betekende dat de financiering voor ons huis, wat half afgebouwd op ons erf stond, niet rondkwam. Dit gaf me het zetje om Cats Class te starten, mijn eigen kattentrimopleiding.
Al jaren gaf ik samen met Jet Bijen – Veldhoen de opleiding kattentrimmen (die wij zelf hadden opgericht) bij het HKI (HuisdierKennisInstituut), maar ik wilde het liever op mijn eigen manier en beter doen. Tijdens de coronapandemie ging de digitale wereld open, en ik ontwikkelde een online theoriedeel voor de opleiding, zodat cursisten niet meer het hele land door hoefden. Ik voegde extra 1 op 1 praktijklessen en ondernemerslessen toe, zodat mijn cursisten niet alleen goed konden trimmen, maar ook succesvol konden ondernemen.
De burn-out: Een moeilijke beslissing
Helaas kwam er ook een keerzijde. Twee bedrijven runnen, de bouw van ons huis, corona-onzekerheden en de diagnose van mijn moeder met kanker, zorgden voor te veel druk. Om een burn-out te voorkomen, besloot ik het kattenhotel te sluiten. Maar het was te laat; ik zat al middenin een burn-out.
Een jaar lang heb ik de bedrijven grotendeels uit handen moeten geven. Gelukkig hebben mijn collega’s de trimsalon en de opleiding draaiende gehouden, en na een jaar kon ik weer rustig terugkeren.
Weer terug: Een nieuwe fase
Nu, 2,5 jaar later, ben ik weer volledig aan het werk en haal ik enorm veel voldoening uit de kattentrimopleiding. Het geeft me plezier om anderen te leren hoe ze katten kunnen trimmen zonder strijd. Klanten vertellen me dat ze me gemist hebben, en ik ben blij dat ik mijn kennis kan blijven delen via de opleiding.
Jouw toekomst: waarom er nooit een beter moment is om kattentrimmer te worden
Waarom vertel ik je dit? Omdat ik wil dat je ziet dat het mogelijk is om van je passie je werk te maken, zelfs als de weg ernaartoe vol obstakels ligt. Misschien zit jij nu vast in een baan die je niet brengt wat jij zou willen, net zoals ik destijds. Misschien droom je ervan om iets te doen waar je écht gelukkig van wordt – net zoals ik altijd heb gedaan, werken met dieren. En ja, het is spannend en onzeker om die stap te zetten. Maar ik ben het levende bewijs dat het kan.
Er is nooit een beter moment om je droom na te jagen. De vraag naar kattentrimmers groeit, en met de juiste opleiding, praktijkervaring en begeleiding kun jij ook een succesvol kattentrimmer worden.
Ontdek hoe jij je droom kunt waarmaken
Als dit verhaal je aanspreekt en je wilt weten hoe jij jouw droom kunt waarmaken, wil ik je graag verder helpen. Misschien ben je benieuwd hoe je kunt beginnen met een opleiding kattentrimmen, of wil je meer weten over het starten van je eigen kattentrimsalon. Hoe dan ook, ik sta klaar om je te begeleiden op deze reis.
Kom jij bij me lunchen? Ik nodig je graag uit voor mijn Lunch & Learn zodat we persoonlijk kennis kunnen maken. Ook geef ik je een rondleiding door mijn trimsalon en sta ik voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.
Benieuwd wanneer de volgende op de planning staat? Klik hier voor meer info en inschrijven www.CatsClass.nl/Lunch-Learn