Veranderingen in het kattentrimmen door de jaren heen

De Dansmariekes zien er heel anders uit

Ineens hebben ze zwarte laarzen en een luipaardpakje aan. Tijdens de Carnaval zag ik een optreden van de Dansmariekes. Ik verwachte de hoge witte laarzen, de ongemakkelijke uniformjasjes en het hoedje. Maar het enige wat gebleven is zijn de korte rokjes. Verder zijn ze kledingwise lekker met de tijd meegegaan. Ze zijn gekleed naar nu en niet meer zoals ze, volgens mijn idee, al sinds mensenheugenis gekleed waren.

Ze zijn net zo veranderd als het kattentrimmen in die tijd

Ik denk dat dit een goede verandering is omdat de meiden in deze tijd sport en dans anders willen beleven dan destijds. Meer Dansmarieke-vriendelijk zeg maar. Misschien lag het aan de luipaardpakjes maar mijn hoofd legde meteen een link met het kattentrimmen. Want ook daarin is de afgelopen jaren heel veel veranderd.  

Ik werkte met dwang en muilkorfjes

15 jaar geleden in tijd van de ‘oude’ Dansmariekes, was het normaal om stijve uniformjasjes te dragen net zoals dat het in het kattentrimmen normaal was om katten te dwingen. Het moet nu eenmaal dus heeft de kat niets te willen. Houdgrepen, muilkorfjes en verbandjes om de pootjes om krassen te voorkomen hoorden er gewoon bij.

Nu werk ik samen met de kat  

Dit leerde ik ook op mijn opleiding. Vooruit dat met die verbandjes om de poten ging mij te ver. Maar de muilkorfjes die ik kocht op mijn opleiding, gebruikte ik tot mijn schaamte toch wel wekelijks. Gelukkig weet ik nu dat dit averechts werkt, net zoals de houdgreep. Samenwerken en begrenzen is een veel betere oplossing.

Een gatenkaas in de vacht is katvriendelijk

En in ditzelfde straatje passen ook die witte laarsjes die zijn vervangen voor zeer zeker praktischere zwarte. Dit kunnen we mooi vergelijken met modelletjes trimmen. Daar waar we vroeger bij een enkel klitje de gehele kat kaal scheerden voor een egaal resultaat, weten we nu dat de vacht meer doet dan alleen maar mooi zijn. Die vacht biedt bescherming aan de kat, en daarom maken we nu met liefde een soort van gatenkazen van onze trimkatjes. Zit er een klitje op de rug, dan haal je die weg en laat je rest daaromheen zitten. Op deze manier beschadig je niet de gehele vacht maar alleen dit ene stukje.

Ongemak kun je voorkomen

En tot slot die onhandige hoed lijkende op zo’n piratenhoed. Die nu, gelukkig voor de meiden, vervangen is door alleen een strakke knot. Die blijft stukken makkelijker zitten met al dat gespring. Voorkomen is beter dan genezen, zo weten we nu ook bij het kattentrimmen.

Vroeger leerde ik om katten te ontwollen. Door het uitkammen van alle wolharen zou de vacht niet gaan klitten werd mij geleerd. En ja, op korte termijn werkte dat prima. Op lange termijn alleen niet weten we nu. Want door dat ontwollen beschadigde de hele vacht en deze beschadiging zorgde ervoor dat de vacht juist sneller ging klitten. Dit omdat er slechtere haren terug groeiden die niet alleen lelijker van kleur waren maar ook nog eens poreuzer en daardoor sneller opnieuw uitvielen en sneller klitten. Gelukkig weten we nu dat door de vacht in takt te laten er juist minder problemen komen.

Je moet met de tijd meegaan

Ooit heb ik gedacht dat bovenstaande voorbeelden goed waren. En deed ik ze vol overtuiging. Totdat ik op een cursus leerde hoe het ook anders kan. Ik twijfelde geen moment en heb ik in 2012 mijn werkwijze omgegooid.

Wat wel gelijk is gebleven is die oude vertrouwd bigsmile van de meiden, deze was er nog altijd. Ze hadden het naar hun zin, en gaven een geweldige show. Al met al zaten ze lekker in hun vel en dat is waar een hobby voor bedoeld is, nietwaar. Voor onze katten is dit nog belangrijker, stresskippen als het zijn moeten wij ervoor zorgen dat zij zo lekker als mogelijk in hun vel blijven zitten. En daar kunnen wij trimmers zeker bij helpen door hen te trimmen volgens de principes waarvan jij weet dat ze echt goed voor hen zijn.

Heb jij Carnaval gevierd? Dan ben ik benieuwd of jij ook  gelijk een lijntje zag met het kattentrimmen of dat ik de enige gek ben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu