Waarom iedere seniorkat een keer de hulp van een kattentrimmer nodig heeft

Afgelopen maand had ik het voorrecht om te spreken op het kattensymposium van kattengedragstherapeut Liesbeth Puts, waar ik met veel passie sprak over de vachtverzorging van de oudere kat. Het onderwerp bleek enorm herkenbaar voor veel katteneigenaren én aankomende kattentrimmers in het publiek. Want wat doe je als je kat altijd zijn vacht prima zelf heeft verzorgd, maar nu op latere leeftijd steeds vaker met klitten te maken krijgt? Dit is precies het moment waarop niet alleen de eigenaar, maar ook de kattentrimmer een cruciale rol speelt in het ondersteunen van de gezondheid en het welzijn van de kat.

Oktober is de maand van de oudere kat, een perfect moment om stil te staan bij de extra zorg die senior katten nodig hebben. Niet alleen voor de katteneigenaar, maar ook voor de kattentrimmer is het belangrijk om te weten dat oudere katten vaak specifieke zorg nodig hebben. Door ouderdomskwaaltjes zoals stijve gewrichten en verminderde mobiliteit kan de kat zichzelf steeds moeilijker verzorgen. Hierdoor ontstaan er pijnlijke klitten die, als ze niet worden weggehaald, kunnen overgaan in vervilting. Of je nu te maken hebt met een kortharige huis-tuin-en-keukenkat, een langharige raskat of alles daartussenin, elke senior kat kan baat hebben bij professionele hulp. Als kattentrimmer speel je een cruciale rol door klitten pijnloos te verwijderen en eigenaren te adviseren over de vachtverzorging.

Waarom heeft de senior kat nu hulp nodig?

Maar niet alleen gewrichtsproblemen zorgen voor klitten. Gezondheidsproblemen zoals nierfalen, schildklierproblemen en diabetes kunnen bijdragen aan een verminderde vachtverzorging. Normaliter wast een kat zich uren per dag en houdt zijn vachtje zo uit de klit. Maar katten die ziek zijn of niet lekker in hun vel zitten, zullen stoppen of in ieder geval minder tijd besteden aan hun vachtverzorging. Dit leidt tot klitten. Bedenk maar eens hoe jij je voelt als je met griep op bed ligt: dan schiet je uiterlijke verzorging er ook vaak bij in, of verdwijnt zelfs helemaal. Dit betekent dat de dagelijkse verzorging, die ze eerder zelf nog konden doen, nu een stuk moeilijker wordt. Het onderhouden van hun vacht, vooral op moeilijk bereikbare plekken zoals de rug of de staartbasis, wordt lastiger. De kans op klitten neemt toe.

Tijdens het symposium heb ik de katteneigenaren uitgelegd wat zij zelf kunnen doen om hun kat te ondersteunen. Naast regelmatige klittencontroles en het uitpluizen van kleine klitten, hoort daar ook een seniorencheck bij de dierenarts bij, evenals een afspraak met de kattentrimmer. En daar komen wij in the picture. Als kattentrimmer kunnen wij niet alleen helpen bij het pijnloos verwijderen van klitten, maar ook adviseren over vachtverzorging en ondersteuning bieden om de kat in topconditie te houden, vooral in zijn laatste levensjaren.

De rol van de seizoenen voor de kattenvacht

Preventieve vachtverzorging is essentieel, zeker bij oudere katten. Naast de dagelijkse controles die we de kattenbaasjes laten doen, is het ook belangrijk dat ze rekening houden met de invloed van de seizoenen op de vacht. In de lente, wanneer de kat zijn dikke wintervacht verliest, ontstaan er vaak klitten als losse haren niet op tijd worden verwijderd. In de zomer kan de vacht juist dunner zijn, maar uitdroging door hitte kan klitvorming in de hand werken. Naarmate de herfst en winter naderen, bouwt de vacht zich weer op en worden klitten opnieuw een risico, vooral bij katten die zichzelf minder goed verzorgen door ouderdom of gezondheidsproblemen.

Als kattentrimmer speel je een cruciale rol in het adviseren van katteneigenaren over hoe ze hun kat door deze seizoensovergangen kunnen helpen. Tijdens de Vakopleiding Kattentrimmen in de Praktijk leer je precies hoe je de vachtverzorging per seizoen kunt aanpassen en hoe je deze kennis op een duidelijke manier kunt overbrengen op je klanten. Door hen te informeren over preventieve vachtverzorging, help je hen problemen zoals klitten en vervilting te voorkomen.

Op naar mijn eigen podium!

Heb jij van dichtbij meegemaakt hoe de vacht van jouw oude kat, die zijn hele leven klitvrij is geweest, ineens hulp nodig had op zijn oude dag? Je zag de vacht doffer worden, er verschenen schilfers, en uiteindelijk vormden zich zelfs klitten. Gelukkig kon jouw kattentrimmer ervoor zorgen dat je kat weer fijn in zijn vacht en vel zat. Het gaf je zoveel rust te weten dat je kat zich weer comfortabel voelde.

Denk je wel eens: “Had ik maar een baan waar ik met dieren kan werken in plaats van met mensen”? Dan heb ik goed nieuws voor je. Tijdens mijn aankomende webinar “De leukste manier om met dieren te gaan werken in plaats van met mensen, zo word je kattentrimmer” laat ik je zien hoe je die droom kunt waarmaken. We bespreken hoe je van een passie voor katten een carrière kunt maken door de stap te zetten naar kattentrimmen. Of je nu volledig nieuw bent in dit vakgebied of er al langer over nadenkt, ik neem je stap voor stap mee in hoe je kunt beginnen met het werken als kattentrimmer.

Klaar om de stap te nemen?

Schrijf je nu in voor mijn volgende webinar en ontdek hoe je de sprong kunt wagen naar een leven vol katten, zonder dat je nog langer vastzit in een stressvolle baan waar je niet gelukkig van wordt. Ik help je graag om de eerste stappen te zetten richting een carrière waar je passie voor katten centraal staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ebook kattentrimmen

Gratis e-book

Word net zo goed als jouw kattentrimmer

Leer hoe je nagels knipt, oksels en liezen trimt zonder stress – met stap-voor-stap video’s!