Waarom kennis van gezondheid een must is voor een kattentrimmer.

“2 weken geleden was hij nog gezond”

Simba, een van je vaste klanten komt weer voor een trimbeurtje naar je salon. Hij komt uit het reismandje en je schrikt je een ongeluk. Daar waar je een half jaar geleden nog een kat aantrof die blaakte van gezondheid komt er nu een katje uitlopen met een mottige doffe vacht. Haar ogen staan niet lekker helder en je hebt het idee dat hij is afgevallen. Je vertelt dit aan de eigenaar die hier op zijn beurt weer van schrikt. Omdat zij Simba dagelijks zien was het hun niet opgevallen. En daarbij waren ze 2 weken geleden nog naar de dierenarts geweest voor een enting en die had haar helemaal gezond verklaart.

Een verhaal uit duizenden

En daar sta je dan met je trimjasje tegenover die man of vrouw in witte jas. Je bent zeker dat Simba lichamelijk iets mankeert. Maar wat dan precies? En wie ben jij nou dat je moet gaan zeggen dat de dierenarts niet goed zijn werk heeft gedaan en nog eens een keer goed naar de kat moet kijken? En toch is dit verhaal er eentje die je waarschijnlijk dagelijks kunt vertellen bij het afsluiten van je trimdag.

Elke kat heeft toch recht op een jaarlijks dierenarts bezoekje

Wist je dat er in Nederland nu al 3 miljoen katten zijn. Uit studie is gebleken dat 56% van de huishoudens de kat beschouwt als een familielid. Dit maakt het extra bijzonder dat uit datzelfde onderzoek is gebleken dat katten slechts 0,7 keer per jaar naar de dierenarts gaan. Wat dus concreet betekent dat niet eens alle katten 1 keer per jaar naar de praktijk gaan.

De kat is het ondergeschoven kindje in de praktijk

En mocht de kat wel het geluk hebben dat hij een jaarlijks bezoekje aan de dierenarts krijgt zoals Simba hierboven, dan is het nog maar de vraag of deze dierenarts een beetje kijk heeft op katten. Omdat de kat het ondergeschoven kindje is in de dierenartsenpraktijk zijn er helaas nog maar heel erg weinig dierenartsen gespecialiseerd in deze diersoort. Dat allesbehalve een kleine hond is, wat helaas toch vaak werd gedacht vroeger. Dit in combinatie met het feit dat katten geen pijn laten zien en ‘lastig’ te hanteren zijn betekent vaak dat er of geen of een slecht onderzoek wordt gedaan en de klant ‘gerust’ naar huis wordt gestuurd.

Wij zien katten die nooit een dierenarts zien

Maar gelukkig zijn wij trimmers er nog. Allereerst zien wij katten op onze tafels die nooit een dierenarts te zien krijgen. En waarvan wij dus de poortwachter zijn om klanten erop te wijzen dat deze kat echt eens een medische check-up nodig heeft.

En katten die niet of slecht onderzocht zijn

Ook zien wij katten die wel bij de dierenarts komen maar niet regelmatig of die dus gewoon niet echt nagekeken zijn. Ja vooruit, er is wel naar gekeken, maar niet ‘in’ gekeken als je begrijpt wat ik bedoel. Nu kunnen wij dat ook niet maar als je weet waar je naar moet kijken, waar je op moet letten en waar je je klant naar moet vragen, kunnen wij als kattenprofessional ervoor zorgen dat wij gezondheidsproblemen opsporen en klanten voorlichten en doorsturen.Maar dan moet je wel weten hoe je dit moet doen, je hebt immers niet voor niets geen wit jasje 😉

Marieke Knies

Dit kan bij Cats Class via 2 cursussen. Alweer 2 jaar geleden gaf DutchCatVet Marieke Knies speciaal voor ons kattentrimmers de live online cursus: ‘Niet pluis op de trimtafel – Inleiding in Feline Medicine’. Van deze cursus is er een replay variant beschikbaar. Voor een investering van slechts € 123,97,- leert Marieke je meer over de gezondheid van de kat, kun jij nog meer katten helpen om gezond ouder te worden en kun je weer een certificaat toevoegen aan je collectie.

Wil je meedoen? Klik hier!

Frits Lamberts

Omdat je nooit uitgeleerd bent bieden we dit najaar een nieuwe cursus aan ‘met de werktitel ‘EHBO voor katten’ . Dit keer is de eer aan Cat Friendly dierenarts Frits Lamberts. Werkzaam bij dierenkliniek Dennenoord en docent bij diverse opleidingen zoals Tinley.

Samen met Frits heb ik een cursus neer gezet speciaal gericht op de kattentrimmer. Meer over de cursus vind je hier.

Of bekijk hier deze video welke we maakte tijdens de pre-sale van deze cursus. – goed om te weten, de presale is helaas afgelopen-

Zie ik je in het najaar live bij Frits? Of start je nu al met de cursus van Marieke? Of wellicht doe je ze gewoon alletwee 🙂

Groetjes Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu