Zo kom je ook bij de moeilijkste plekjes

Artikel door Wendy Govers – van Thiel voor het ABHB Trimmagazine 1-2025

Dat een kat en een hond totaal niet op elkaar lijken, dat wordt op de trimtafel nog maar eens extra benadrukt. Een hond zet je mooi vierkant neer, zegt dat hij stil moet blijven staan en werkt vervolgens netjes van linkerachterpoot, linkervoorpoot, naar rechtervoorpoot, etc af. Maar wat doe je als er een kat op de trimtafel staat? En hoe bereik je de moeilijke plekjes waar de klitten juist zitten?


Werken met de kat
Bij een kat gaat dat zo: Je maakt kennis, signaleert klitten bij de broek en begint daar. Je scheert een klit weg, de kat draait zich om, en je gaat verder met de klitten in de oksel. Een vaste volgorde? Die kun je vergeten, je werkt juist waar de kat het aangeeft. Met een goed geheugen en wat medewerking van de kat kom je een heel eind. Maar er blijven altijd plekjes waar de kat je niet aan wil laten komen. En juist daar zitten de klitten. Wat doe je dan?


Natuurlijk kun je hulp inroepen en de kat stevig vasthouden. Maar zo’n houdgreep werkt averechts. Als je de kat dwingt, gaat hij meteen in de tegenaanval. Katten hebben controle nodig, en die controle neem je helemaal weg bij een houdgreep. In plaats daarvan kun je met een paar handige grepen zorgen dat de kat zich veilig voelt. Ondertussen denkt de kat dat hij de controle heeft, terwijl jij het in werkelijkheid bent die alles regelt.


Let op: Deze tips zijn geschreven vanuit het perspectief van een rechtshandige trimmer. De kat ligt, zit of staat op tafel met zijn achterhand naar jou toe, en de klit zit aan de rechterkant van zijn lijf.

  1. Nageltjes knippen
    Het knippen van nagels is belangrijk voor jouw veiligheid, maar het is ook vaak een lastig moment voor de kat. Hij moet zijn pootje laten vasthouden, wat hem controle kost. En controle verliezen, daar houden katten niet van.

    Dit werkt het beste:
    • Houd je linkerarm links tegen het lijf van de kat en pak het pootje op.
    • Sluit de kat in met je rechterarm rechts tegen zijn lijf en gebruik die hand om de nagels te knippen.

    Op deze manier sluit je de kat in met je bovenlijf en armen, zonder hem daadwerkelijk vast te houden. Zo voelt hij zich veilig.
  2. Oksels kammen
    Klitten in de oksels komen vaak voor, maar kun je eenvoudig wegwerken:

    • Houd je linkerarm links tegen het lijf van de kat en ga onder zijn kopje door om een pootje op te tillen.
    • Gebruik je rechterhand om de oksel en zelfs een deel van de buik uit te kammen.
    Doordat je het pootje omhooghoudt, staat de dunne, tere huid in de oksel strak. Dit voorkomt dat je aan de huid trekt tijdens het kammen, waardoor de kans op beschadigingen minimaal is.

    Tip: Beide pootjes tegelijk optillen kan ook, maar de kat verliest dan controle en voelt zich alsof hij “vliegt.” Til de pootjes daarom beter één voor één op.

    Extra: Ben je vaardig met de tondeuse, dan kun je op deze manier ook een klitje wegscheren. Maar een betere methode is de volgende.
  3. Oksels scheren
    Het scheren van de oksels is een kunst op zich vanwege de losse, dunne huid. Dit doe je het beste met zicht:

    • Leg de kat op zijn zij en ondersteun hem met je linkerarm.
    • Plaats je linkerarm op de rechterzij van de kat en geef hiermee lichte druk.
    • Haak de duim van je linkerhand om het pootje en houd het omhoog bij het kopje van de kat.
    • Scheer met je rechterhand de klit uit.

    Door de druk van je arm voelt de kat zich stabiel en niet alsof hij kan omvallen. Het opgetilde pootje spant de huid in de oksel strak, zodat je veilig kunt scheren zonder wondjes te veroorzaken.
  4. Kattenbuikje kammen van bovenaf
    Een kat heeft een losse huid die je kunt “sturen” om klitten op lastige plekken beter bereikbaar te maken:

    • Laat de kat recht voor je op tafel liggen.
    • Trek met je duim de huid vanaf het poot omhoog, zodat de klit verschuift van de oksel naar een veiliger plekje, bijvoorbeeld het bovenbeen.
    • Span de huid rondom de klit strak en scheer deze weg.

    Een veilig plekje is een vlak deel van het bovenbeen, niet op of bij een gewricht. Rondom gewrichten is de kans op inscheren of schaafwondjes namelijk groter.

    Met dezelfde techniek kun je vaak ook het grootste deel van de buik scheren, zonder dat je de kat op zijn rug hoeft te leggen. Erg handig, want katten liggen liever niet op hun rug.
  5. De liezen trimmen
    De liezen zijn voor veel trimmers een uitdaging. Begin daarom na het knippen van de nagels direct met de liezen en de broek. Veel katten vinden deze plekken niet fijn, dus het kan maar gedaan zijn.

    • Leg de kat rechtop overdwars op tafel, met zijn kopje links en staart rechts.
    • Plaats je linkerarm over de kat, met je elleboog bij het kopje en je hand bij de achterkant. Zet lichte druk.
    • Pak met je linkerhand het achterpootje op en houd het omhoog.
    • Scheer de klit uit de lies.

    De kat ligt hierbij licht gedraaid op tafel. De voorhand blijft recht met de buik op tafel, terwijl de achterkant omhooggedraaid ligt. Dit geeft de kat het gevoel van steun en controle, omdat hij tegen je arm en buik aanleunt. Door het optillen van het pootje komt de huid strak te staan, waardoor je veilig en nauwkeurig kunt werken.

Ben je al kattentrimmer dan zit dit artikel vol oh ja momentjes. Of je leerde ze al tijdens je trimopleiding en was ze gewoon vergeten. Of mijn houdingen zijn net wat anders als wat je leerde maar laten je nieuwe mogelijkheden zien.

Ben je hondentrimmer, dan kan ik me indenken dat dit klinkt als abracadabra. Om het nog duidelijker te maken heb ik een gratis ebook gemaakt met de uitleg, in beeld en geluid van al deze houdingen. Je download hem via deze link.

Wees wel gewaarschuwd. Als je eenmaal ziet hoe leuk (en makkelijk) het is kun je niet anders om katten ook toe te voegen aan jouw trimsalon, of misschien schakel je wel helemaal om van honden,- naar kattentrimmer. Je zou niet mijn eerste cursist zijn die deze overstap maakte. Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen, daar help ik je heel erg graag mee met de vakopleiding: ‘Kattentrimmen in de praktijk’ of met mijn nieuwe training: Kattentrimmen, Zo doe je dat! Ideaal voor het bij of omscholen van de ervaren trimmer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book

5 tips om elke kat te trimmen

Leer hoe je nagels knipt, oksels en liezen trimt zonder stress – met stap-voor-stap video’s!